Irén, Írisz
5 °C
15 °C

Letette az esküt a jemeni nemzeti egységkormány

2011.12.10. 15:18
Letette az esküt szombaton a jemeni nemzeti egységkormány, amelyet az ellenzék által jelölt, de független Mohammed Bászindva irányít, és a feladata az lesz, hogy irányítsa az átmenetet a polgárháborúból egy békés, gazdaságilag fejlődő társadalomba.

Bászindva miniszterelnök az elnöki teendőket ellátó Abed Rabbo Manszúr Hádi alelnök előtt tette le a hivatali esküt a szanaai köztársasági palotában.

A kormány a miniszterelnökkel együtt 35 tagú, és benne az ellenzéki erők és az eddigi kormánypárt, az Általános Népi Kongresszus képviselői fele-fele arányban vesznek részt. A külügyi-, a védelmi, és az olajipari tárca élén maradtak a hatalomról lemondott Ali Abdalláh Száleh elnök idején az e posztokat betöltő politikusok.

A belügy-, a pénzügy- és a tájékoztatási minisztériumot az ellenzék kapta meg. A nemzeti egységkormányba két nő is bekerült, mindkét oldalról egy-egy. Az átmeneti időszaknak az elnökválasztással lesz vége, amelyet Hádi alelnök február 21-ére írt ki. Ekkor távozik tisztségéből Ali Ali Abdalláh Száleh elnök. Az államfő már korábban lemondott hatalmáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!