Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letette az esküt a jemeni nemzeti egységkormány

2011.12.10. 15:18
Letette az esküt szombaton a jemeni nemzeti egységkormány, amelyet az ellenzék által jelölt, de független Mohammed Bászindva irányít, és a feladata az lesz, hogy irányítsa az átmenetet a polgárháborúból egy békés, gazdaságilag fejlődő társadalomba.

Bászindva miniszterelnök az elnöki teendőket ellátó Abed Rabbo Manszúr Hádi alelnök előtt tette le a hivatali esküt a szanaai köztársasági palotában.

A kormány a miniszterelnökkel együtt 35 tagú, és benne az ellenzéki erők és az eddigi kormánypárt, az Általános Népi Kongresszus képviselői fele-fele arányban vesznek részt. A külügyi-, a védelmi, és az olajipari tárca élén maradtak a hatalomról lemondott Ali Abdalláh Száleh elnök idején az e posztokat betöltő politikusok.

A belügy-, a pénzügy- és a tájékoztatási minisztériumot az ellenzék kapta meg. A nemzeti egységkormányba két nő is bekerült, mindkét oldalról egy-egy. Az átmeneti időszaknak az elnökválasztással lesz vége, amelyet Hádi alelnök február 21-ére írt ki. Ekkor távozik tisztségéből Ali Ali Abdalláh Száleh elnök. Az államfő már korábban lemondott hatalmáról.