Választási csalás miatt tüntettek Oroszországban

2011.12.10. 14:15 Módosítva: 2011.12.10. 15:11
Tüntetések voltak szombaton Oroszország-szerte a választási eredmények állítólagos meghamisítása miatt. Moszkvában volt a legnagyobb tiltakozás, ott több tízezer fős tömeg demonstrált, de így békés maradt a tiltakozás.

Moszkvai idő szerint kora délutánra már legalább 15 vidéki városban - köztük olyanban is, amely nyolc időzónányira van kelet felé - lezajlott a meghirdetett tüntetés. Ezek létszáma néhány száztól körülbelül ezerig terjedt. A kínai határtól körülbelül 30 kilométerre lévő, 580 ezer lakosú Habarovszkban a rendőrök 20 tüntetőt őrizetbe vettek a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Megakadályozták a diákok részvételét

Moszkvában közben a szervezők 85 ezren gyűltek össze. Ezenkívül szemtanúk szerint összegyűlt körülbelül 1500 tüntető a Vörös térhez közeli Forradalom terén, amely a hatóságok által kijelölt másik helyszíne volt a bejelentett tüntetésnek.

Az MTI délutáni jelentése szerint megtelt tüntetőkkel a moszkvai Bolotnaja tér, ahol szombaton a választási visszaélések és a hatalom ellen különböző pártok és politikai csoportok tiltakoznak. A téren összezsúfolódott tüntetők az oroszországi választások lebonyolításának manipulálásával vádolják a hatalmat.

A Forradalom terén késő délután gyakorlatilag már feloszlott a megmozdulás, a Bolotnaján még kora este is tartott. A rendőrség itt két fiatalt őrizetbe vett, mert petárdával felgyújtottak egy mozgó illemhelyet.

A környéken, a rakparton és a Kreml előtti területen a Lenin könyvtár felé haladva az őrizetbe vettek szállítására alkalmas teherautók sorakoztak fel, legalább ötven ilyen járművet lehetett látni. A rendvédelmi egységekből is egyre többet irányítottak a tüntetés közelébe, attól tartva, hogy a tömegből távozók spontán tiltakozó akciókra ragadtatják magukat.

A legnagyobb oroszországi jogvédő szervezetek közös stábot hoztak létre, hogy segítséget nyújtsanak a parlamenti választások ellen tiltakozóknak - jelentették be szombaton. A Társadalmi ítélet elnevezésű jogvédő szervezet leszögezte:  "A választási eredmény nagy mértékű meghamisítása ellen tiltakozóknak joguk van a békés megmozdulásokhoz és ahhoz, hogy a választójog tiszteletben tartását és érvényesítését követelhessék" - áll a közleményben.

A szombati ellenzéki tüntetéseken esetlegesen rendőri őrizetbe kerülők jogi védelmét a Társadalmi ítélet mellett a Memorial központ, a moszkvai Helsinki Csoport, az Agora szövetség és a Kínzások Elleni Bizottság jogászai fogja ellátni közösen, erre külön csoportot alakított meg.
Az elmúlt napokban több ezren tüntettek Moszkvában és Szentpéterváron is a szerintük elcsalt választás és Putyin ellen. A biztonsági erők több száz embert, köztük a Vojna művészcsoport tagját és Borisz Nyemcov volt kormányfőt is őrizetbe vették.

Érdekes fejlemény volt pénteken, hogy váratlan vizsgára hívták be szombatra a moszkvai középiskolásokat, méghozzá éppen azzal a  tüntetéssel egy időben, amelynek résztvevői Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pártjának választási győzelme ellen tiltakoznának. Egy oktató, Szergej Volkov szerint a háromórás vizsgára orosz nyelvből azért van szükség, hogy megakadályozzák a diákok és tanáraik részvételét a tüntetésen.

A hivatalos eredmények szerint a vasárnapi parlamenti választásokat az Egységes Oroszország nyerte a szavazatok 49,54 százalékával, s így abszolút többséghez jutott a parlament alsóházában, a dumában. Többen választási csalásra panaszkodtak, egy magát polgári megfigyelőnek nevező csoport pedig egyenesen azt állította, hogy Putyin pártja a vidéki körzetekben az érvényes szavazatoknak csupán 29,8 százalékát szerezte meg, míg Moszkvában a párt 25,8 százalékot kapott.  • Bérelnék
  • Bankszámla