Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Tadic: Szerbiának csak az EU-ban van jövője

2011.12.11. 23:31

Szerbia jövője csakis az Európai Unióban lehet, és csak az EU keretein belül oldható meg a koszovói kérdés - jelentette ki Boris Tadic szerb államfő, a Szerb Demokrata Párt elnöke a politikai tömörülés vezető testülete előtt elhangzott vasárnapi beszédében.

Majdnem egyórás előadásában hangsúlyozta, hogy Szerbia egyetlenegy ok miatt nem kapta meg az uniós csatlakozáshoz szükséges tagjelölti státust: még mindig nem találtak megoldást arra, hogy Koszovó hogyan képviseltethetné magát a nemzetközi értekezleteken. Az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácsa pénteken úgy határozott, hogy legközelebb február 12-én értékelik, milyen haladást sikerült elérnie Belgrádnak a Pristinával folytatott tárgyalásokon, s milyen mértékben valósultak meg az eddigi megállapodások. Szerbia tagjelölti státusáról a végleges döntést márciusban hozzák meg.

Szerbia rendelkezik megoldási javaslattal a koszovói problémát illetően: ez pedig két - a szerb és az albán - realitásnak a tekintetbe vétele Koszovóban - fogalmazott Tadic. Nem ördögtől való dolog egyszerre ragaszkodni az Európai Unióhoz és Koszovóhoz: a Koszovóról való lemondás naiv politizálás, az EU-tól való eltávolodás pedig veszélyes dolog lenne - mondta a szerb államfő.  • Vennék
  • Hírek