Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Irán drónhadsereggel és olajblokáddal zaklatná a világot

2011.12.12. 22:23
Az irániak a küszöbén vannak annak, hogy kinyerjék az adatokat az elfogott amerikai kém-robotrepülőgépből. A mintapéldány alapján gyártani is akarnak drónokat. Ha a világ meg akarja szüntetni a régió biztonságát, mi majd megszüntetjük a világét. Mindezeket egy befolyásos iráni parlamenti képviselő nyilatkozta.

Katonai szakértőink az adatok kinyerésének végső fázisában vannak. Az adatokat egy, az Egyesült Állmok ellen indítandó perben fogjuk felhasználni - nyilatkozta az iráni állami televíziónak Parviz Szoruri, a parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának tagja.

A képviselő szerint nemsokára ők maguk is képesek lesznek dróngyártásra az elfogott amerikai példány alapján, de a mérnőkeik még annál is jobbat fognak építeni.

A pilóta nélküli gép a CIA flottájába tartozott, a feladata az iráni atomprogram megfigyelése volt.

Szoruri azt is elmondta, hogy az iráni hadsereg rövidesen hadgyakorlaton fogja elpróbálni a Hormuzi-szoros lezárását. Ez a kulcsfontosságú átjáró köti össze az Ománi öblöt és az olajban gazdag Arab-öblöt. Itt halad át a világ tengeren szállított oljamennyiségének harmada, a teljes kitermelés 17 százaléka.

A drónról megkérdezték a Washingtonban éppen az iraki miniszterelnökkel tágyaló Barack Obama elnököt, aki annyit mondott: "Visszakértük. Meglátjuk, mit reagálnak az irániak." A gépet leszedő Iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka, Hosszein Szalami vasárnap azt mondta, Irán nem adja vissza a kémgépet.