Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az állampolgárságától megfosztott asszonyért tüntettek Szlovákiában

2011.12.13. 19:05

A hatályos szlovák állampolgársági törvény módosítását követelték kedd délután egy rimaszombati tüntetés résztvevői. A nagygyűlésre, amelyet a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) rimaszombati járási vezetése szervezett, azért került sor, hogy a szlovák hatóságok a napokban felszólították a 99 éves Tamás Aladárnét, helyi lakost, aki tavasszal felvette a magyar állampolgárságot is, hogy adja le szlovák személyi okmányait, mert a törvény értelmében idegen állampolgárság felvételével a szlovák állampolgársága megszűnt.

A mintegy 200-250 résztvevő nyilatkozatot fogadott el, amelyben kiállnak Tamás Aladárné emberi jogai mellett és követelik a szlovák állampolgársági törvény megváltoztatását.

Az Új Szó című napilap internetes honlapja, az Új Szó Online szerint a nagygyűlésen hat civil szervezet képviselői szólaltak fel, többségük szlovákul és magyarul is elmondta beszédét. A résztvevők főként Rimaszombatból és környékéről, a Balog völgyéből, valamint Losonc és Tornalja térségéből érkeztek. A résztvevők az akció végén meghallgattak és elfogadtak egy nyilatkozatot is, amelyben elítélték a szlovák állampolgárságot új módon szabályozó, tavaly júniusban elfogadott törvényt és annak rendelkezéseit.