Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Letartóztatták a volt francia kulturális minisztert

2011.12.13. 15:03
Renaud Donnedieu de Vabres korrupciógyanús hadiipari ügyek miatt került őrizetbe. Kenőpénzekből finanszírozhatták kampányát.

Őrizetbe vette kedden a párizsi rendőrség Renaud Donnedieu de Vabres volt francia kulturális minisztert a francia médiában Karacsigate néven emlegetett korrupciógyanús ügyben folytatott nyomozás során.

A gyanú szerint Edouard Balladur egykori miniszterelnök 1995-ös elnökválasztási kampányához törvénytelen módon jutott pénzekhez Franciaország és Pakisztán, valamint Szaúd-Arábia közötti katonai szerződések jutalékaiból. Donnedieu de Vabres ekkoriban (1993-1995) a szerződéseket aláíró védelmi miniszter különleges tanácsadója volt, a kulturális tárcát 2004-től három évig vezette. A volt miniszter az éjszakát őrizetben tölti, az esetleges vádemelésről szerdán dönt az ügyben eljáró vizsgálóbíró.

Franciaország 1994-ben 820 millió euró értékű megállapodást kötött Pakisztánnal három Agosta 90-B típusú tengeralattjáró eladásáról. Az ügyben közvetítő francia-libanoni üzletember, Ziad Takieddine az akkoriban legálisnak számító jutalékokból azonban a gyanú szerint kenőpénzeket juttatott vissza a francia döntéshozókhoz. A nyomozás azt vizsgálja, hogy ezekből a kenőpénzekből finanszírozhatták-e illegálisan Balladur kampányát, amelyhez 3 millió eurónak megfelelő francia frankkal járultak hozzá készpénzben. Az összeg felét egy alkalommal, az első forduló másnapján helyezték el a kampány bankszámláján.

A pakisztáni fegyverszerződések ügye akkor vált igazán kínossá a jobboldal számára, amikor felmerült a gyanú, hogy a pakisztáni Karacsiban azért hajtottak végre 2002 májusában pokolgépes merényletek azon francia mérnökök ellen, akik a tengeralattjárók építésén dolgoztak, mert Jacques Chirac akkori államfő leállította a riválisa, Balladur által még miniszterelnökként letárgyalt pakisztáni szerződésekért járó jutalékok kifizetését. A merényletben 15-en, köztük 11 francia állampolgár vesztette életét. Az ő családtagjaik feljelentése nyomán indult vizsgálat korrupció gyanújával.

Donnedieu de Vabres-ot 2010 novemberében tanúként hallhatták ki. Akkor tagadta, hogy bármilyen kapcsolat lenne a fegyvereladások és Balladur kampányának finanszírozása között. Az ügyben meghallgatott tanuk szerint a közvetítőket a volt tanácsadó, későbbi miniszter választotta ki a szerződések aláírása előtt. Donnedieu de Vabres azt elismerte, hogy a védelmi minisztériumban találkozott a két közvetítővel.

Az ügyben hűtlen kezelésben való bűnrészesség gyanújával szeptemberben már vádat emelt a vizsgálóbíró Nicolas Sarkozy francia államfő két egykori munkatársa és barátja ellen. Egyikük Nicolas Bazire, Balladur volt kabinetfőnöke és kampányának vezetője volt, ő szabadlábon védekezhet. Az államfő egyik legjobb barátjának számító Bazire jelenleg az LVMH luxusipari vállalatot vezeti. A másik megvádolt személy, Thierry Gaubert, Sarkozy kommunikációs tanácsadója volt a kilencvenes években.

Nicolas Sarkozy az 1995-ös kampány idején pénzügyminiszter és Balladur kampányának szóvivője volt. Az elnöki hivatal korábban közleményben tudatta, hogy az államfőnek semmilyen szerepe nem volt a kampányfinanszírozásban.