Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Elzavarták a kommunistákat egy kínai faluból

2011.12.14. 16:46

Fellázadt egy Hong Kong közelében lévő kínai falu, mert a helyi vezetők megfelelő kárpótlás nélkül államosították, majd egy ingatlanfejlesztőnek eladták a földjeiket. A zavargások már szeptember óta tartanak, bár a kínai hatóságok eddig tagadták, hogy komoly gondok lennének a településen.

A felháborodott falusiak elűzték az elöljárókat, akik mind a kommunista pártot képviselték. Helyükre egy ideiglenes tanácsot választottak, amelyet azonban az állam nem ismert el. A napokban az ideiglenes tanács több tagját is letartóztatták, köztük egy 43 éves férfit. Az illető három nappal a letartóztatása után meghalt.

A falubeliek szerint a rendőrök agyonverték, a hatóságok váratlan betegségről beszélnek. A falubeliek követelték, hogy adják ki a holttestet, hogy megnézhessék, vannak-e rajta erőszak nyomai, de ezt a rendőrök megtagadták.

Hétfő óta tüntetnek a helyiek az önkormányzat épülete előtt, igazságot követelve.

A faluban most nincsenek se rendőrök, se régi vezetők, így nincs is ki ellen tüntetni. Viszont szigorúan körbezárták a települést, és a halászhajókat sem engedik kifutni a tengerre. Összesen ezer rendőrt vontak össze a falu körül.

A helyieknek 10-12 napra elengedő élelmük és vizük van, de azzal fenyegetnek, hogy inkább éhen halnak, minthogy engedjenek követeléseikből.

Állítólag a régiós kormányzat felajánlotta, hogy kiadják a holttestet, és elengedik az összes szeptember óta őrizetbe vett foglyot, ha a lakosság visszavonul otthonaikba - értesült a lázadóktól a Telegraph című brit lap. A falubeliek azonban nem engednek, amíg a rendőrök nem kérnek bocsánatot, és nem kapnak megfelelő kártérítést a földjeikért.

Helyi beszámolók szerint a faluban hatalmas a különbség a szegények és a gazdagok között, és utóbbiak vannak benne a helyi kommunista vezetésben is.

Kína vidéki területein rendszeresek a kisebb-nagyobb megmozdulások a helyi vezetők ellen, de a mostani a szokásosnál sokkal komolyabbnak tűnik.