Feltételesen volt szabadlábon a belgiumi lövöldöző

2011.12.14. 15:24

A sajtó szerdán egyebek között annak magyarázatát boncolgatta, hogyan kerülhette el a hatóságok figyelmét, hogy a keddi belgiumi Liege-ben kézigránátot dobáló és géppisztolyból lövöldöző büntetett előéletű férfi ekkora fegyverarzenált halmozhatott fel a lakásán.

Nordine Amranit már mintegy 20 alkalommal ítélték el különböző bűncselekmények – többek között fegyver- és kábítószerbirtoklás, illetve orgazdaság – miatt. 2010. október 8-án feltételesen helyezték szabadlábra közel három évnyi börtönbüntetés után. A 33 éves férfit kedden egyébként rendőrségi meghallgatásra idézték be egy "erkölcsi vétséggel" összefüggésben, ismeretlen tettes ellen tett feljelentés alapján.

A férfit valószínűleg az nyugtalanította, hogy az újabb feljelentés nyomán esetleg vissza kell térnie a börtönbe – mondta ügyvédje. Így azután ahelyett, hogy  megjelent volna a liege-i igazságügyi palotában, inkább a Saint Lambert térre, a város egyik legforgalmasabb terére ment, ahol kézigránátokat dobált, és vaktában lövöldözött a tömegre, majd öngyilkosságot követett el, agyonlőtte magát - közölte Danielle Reynders államügyész, hozzáfűzve, a tettes nem hagyott hátra üzenetet, amelyben megmagyarázta volna tettét.

Nordine Amrani a liegi támadó
Nordine Amrani a liegi támadó
Fotó: Sudpresse/Handout

Otthonában négy évvel ezelőtt a hatóságok mintegy 9500 fegyveralkatrészt, illetve tucatnyi fegyvert találtak annak ellenére, hogy nem volt fegyverviselési engedélye.

Belgiumban egy 2006-os törvény értelmében megnehezítették a fegyverek vásárlását és tartását, minden típusát engedélykötelessé téve. Korábban csupán egy egyszerű regisztrációhoz kötötték a sport- és vadászfegyverek beszerzését, és csak a háborús fegyverek vásárlásához kellett előzetes engedély. Akkoriban 2 millióra becsülték a hatóságok az országban található lőfegyverek számát, amelyek közül mintegy 800 ezer volt nyilvántartásban. Belgiumban a hatályos jogszabály szerint nem kerülhet magántulajdonba semmiféle gránát, a tilalom alól csak a paintballozáshoz használt füstgránát képez kivételt.

A forgalmas téren robbantgatva és lövöldözve Amrani három emberrel végzett, több mint 120-at megsebesített, majd öngyilkos lett. Utóbbit szerda hajnalban megerősítette az orvosszakértői vélemény is. A korábban halottnak nyilvánított 75 éves áldozatról a belga ügyészség szerdán úgy nyilatkozott, hogy "súlyos, válságos állapotban" folytatják kórházi kezelését, ezzel a korábban öt halálos áldozat száma négyre csökkent. Ártatlan halálos áldozatai között egy 17 hónapos kislány, továbbá egy 15 és egy 17 éves fiú is van.

Belgium még szerdán is a szörnyű ámokfutás sokkhatása alatt állt. Előző nap a helyszínre látogatott a királyi pár, a miniszterelnök és a kormány több tagja. Országszerte virrasztásokat és templomi megemlékezéseket tartottak. Elítélték a vak ámokfutást és együttérzésüket fejezték ki az áldozatokkal az uniós intézmények vezetői is.

Holttest a pajtában

Amrani otthonában, a pajtában a házkutatás során egy női holttestet is találtak a rendőrök. A nővel feltehetően azelőtt végzett a férfi, hogy elindult a liege-i Saint-Lambert térre, ahol az ámokfutást elkövette – közölte Cédric Visart de Bocarnmé liege-i főügyész az RTBF közszolgálati rádióban. Sajtóértesülések szerint a 45 éves áldozat bejárónőként dolgozott Amraninál.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport