Ágnes
-1 °C
2 °C

India nem hiszi, hogy Kína megtámadná

2011.12.14. 14:45

Alaptalannak nevezte az India elleni kínai támadás lehetőségéről formálódó véleményeket az indiai miniszterelnök szerdán az újdelhi parlament alsóházában.

"Kormányunk nem ért egyet azzal a nézettel, hogy Kína meg fogja támadni Indiát" - mondta Manmohan Szingh arra a sajtójelentésre reagálva, hogy Peking minden bizonnyal haditengerészeti javító és kiszolgáló bázist hoz létre az indiai-óceáni Seychelle-szigeteken.

A miniszterelnök azután fejtette ki véleményét, hogy az egyik pártelnök, a Szamadzsvadi Pártot vezető Mulajam Szingh Jadav azt állította: információi vannak arról, hogy Kína előkészületeket tett India megtámadására és már területeket is kijelölt erre a célra a közös határ környékén. Mint mondta, az akció küszöbön áll.

Megfigyelők szerint az új bázissal Kínának kifejezetten a szomáliai kalózok elleni katonai akcióban részt vevő haditengerészeti egységek kiszolgálása a célja. Peking cáfolta azt az értesülést, hogy egy katonai támaszpont építéséről lenne szó.

Az indiai kormányfő a parlamentben leszögezte: az India és Kína közötti határ "nagyjából" békésnek mondható. Elismerte ugyanakkor, hogy nem sok előrelépés történt a két ország közötti területi vita rendezésében, de megnyugtatásul hozzátette: a legmagasabb rangú kínai tisztségviselők biztosították őt arról, hogy az Indiával való békés és nyugodt viszony fenntartása az érdekük.