Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szakértői tárgyalással oldanák meg a szlovák-magyar vitát

2011.12.14. 18:42
Szakértői szinten próbál a jövőben megoldást találni a kettős állampolgárságról szóló szlovák-magyar vitára a két fél – közölte Maros Zilinka szlovák belügyi államtitkár szerdán Pozsonyban, miután a kérdésről tárgyalásokat folytatott Répás Zsuzsannával, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkárával.

Pozsony azt szeretné, hogy a szakértői tárgyalásra legkésőbb január végéig sor kerüljön. "Az nem biztos, hogy mindjárt ezen a találkozón közös nevezőre jutunk" – jegyezte meg.

Zilinka elmondta: a találkozón a felek ismertették a kérdéssel kapcsolatos hivatalos álláspontjukat. Szerinte a magyar fél elutasította a szlovák szerződésjavaslatot a kérdés megoldására, s nem tekinti azt tárgyalási alapnak.

Répás Zsuzsanna szerint a szlovák fél előre tudhatta, hogy javaslata elfogadhatatlan lesz Budapest számára. A helyettes államtitkár a sajtóértekezleten leszögezte: azért látogatott Pozsonyba, hogy kérdéseket tegyen fel szlovák partnerének, mert az elmúlt időszakban Szlovákiában "aggodalomra okot adó események történtek".

Rámutatott, hogy a szlovák kormány nem teljesítette ígéretét az állampolgársági ellentörvény módosítására. Kifejtette: Szlovákiában olyan dolgok, intézkedések történtek, amelyek sértik az alapvető emberi jogokat. Azt is kifejtette, hogy ellentmondást lát a szlovák állampolgársági törvény és az alkotmány között. Ez utóbbi szerint senki sem fosztható meg szlovákállampolgárságától akarata ellenére.

Felvetette Tamás Aladárné, a majdnem százéves rimaszombati lakos ügyét, akit a magyar állampolgárság felvétele miatt megfosztottak szlovák állampolgárságától. "Ez szégyen" – jelentette ki Répás Zsuzsanna.

Szerinte Pozsony diszkriminatív módon viszonyul a kettős állampolgárság kérdéséhez, mert míg különböző esetekben engedélyezi, az állampolgárok "egy speciális csoportjánál" megtiltja azt. 
"Szeretném, ha a közelgő tárgyalásokon ezekre a kérdésekre választ kaphatnánk, mégpedig az állampolgárok érdekében" – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Zilinka Répásra reagálva azt mondta: Szlovákia nem sérti meg az alapvető emberi jogokat, senkit sem diszkriminál, s állampolgársági törvénye összhangban van a vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal. Megjegyezte: számos ország van, amelynek jogrendje szerint egy más állampolgárság felvétele szintén az eredeti állampolgárság automatikus elveszítésével jár. "Ezeknek is szégyenkezniük kellene? Talán nem..." – mondta. Azt állította: a magyar állampolgársági jogszabály az, amely nem felel meg a nemzetközi normáknak.

"Szlovákia készen állt, készen áll, és a jövőben is kész lesz ennek a problémának a megoldására, de indulatok nélkül, olyan erős szavak nélkül, mint hogy ez szégyen" - fejtette ki a szlovák belügyi államtitkár.
Mindkét fél hangsúlyozta, hogy Szlovákiának és Magyarországnak is érdeke a probléma tárgyalásokkal való megoldása.

Répás Zsuzsanna szerint az előző szlovák kormány, illetve a mostani szlovák kormány alatti szlovák-magyar viszony közt az az eltérés, hogy míg korábban a felek közt nem volt párbeszéd, ma "a szakértői szinttől a legfelsőbb politikai szintig tárgyalunk".