Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Leeresztik az amerikai zászlót Bagdadban

2011.12.15. 08:52
8,5 év után véget ér az amerikai katonai jelenlét Irakban. Az országot 1,5 millió amerikai katona járta meg, a háborúban 4500-an vesztették életüket.

Hivatalosan is véget ér december 15-én az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Irakban. A jelenlét végét hivatalosan az amerikai zászló leeresztésével jelzik majd.

A BBC jelentése szerint a még Irakban maradt 5500 amerikai katona nagy része is elhagyta az országot, melyben teljes egészében az iraki fegyveres erők vették át az ellenőrzést.

Az Egyesült Államok 2003. március 19-én indított háborút Szadám Huszein diktátor megbuktatására. George W. Bush elnök azév májusában jelentette be a nagyobb hadműveletek végét, a valóságban azonban még két évvel később is komoly harcok dúltak az amerikaiak és az országot korábban irányító szunnita felkelők között. A 8 és fél évig tartó háborúban 4500 amerikai és százezer iraki vesztette életét.

Az iraki kivonulás Barack Obama elnök egyik legfőbb választási ígérete volt, a lépést azonban a republikánus ellenzék a mai napig bírálja. A republikánusok szerint veszélybe kerülhet az ország biztonsága, ahol a siíta többség Irán befolyása alá kerülhet.

Obama elnök szerdán Észak-Karolinában "különleges eredményként" értékelte az iraki műveleteket, véleménye szerint "felszegett fejjel" vonulhatnak ki az országból". "Az iraki háború hamarosan a történelem része lesz, szolgálatuk pedig az időké" - mondta az amerikai katonáknak.

A háború 8,5 évében 1,5 millió amerikai katona szolgált Irakban. Egyidejüleg a legtöbben, 170 ezren 2007-ben voltak az országban.