Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Putyin lemondana, ha a lakosság nem támogatná

2011.12.15. 18:31
Egy napot sem marad hivatalában, ha elveszíti a társadalmi támogatást – közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő egy csütörtöki, élő televíziós adásban tartott fórumon.

"Határozottan ki tudom jelenteni, hogy amennyiben nem fogok ilyen támogatást érzékelni, – és azt, hogy létezik-e, vagy sem a támogatás, egy demokratikus társadalomban nem az internetes oldalakon, hanem szavazás útján dől el – ha ezt nem látom, akkor egyetlen napot sem maradok a dolgozószobámban"– jelentette ki a miniszterelnök élő televíziós fórumon válaszolva a helyszínen vagy az ország különböző pontjáról élőben, illetve interneten, telefonon feltett kérdésekre.

Putyin közölte, hogy saját magát tekinti a legnagyobb vetélytársának a jövő március 4-i elnökválasztáson, és arra készül, hogy Dmitrij Medvegyevet, a jelenlegi államfőt javasolja majd miniszterelnöknek. Erre a kormányzó Egységes Oroszország párt parlamenti választási győzelme kellő alapot szolgáltat.

A kormányfő lehetségesnek tartotta az eddigi kormányzóválasztási rendszer megváltoztatását. A régiók közigazgatási vezetőit az érvényben lévő szabályok szerint az államfő jelöli ki. Putyin szerint a jövőben a regionális törvényhozásokban helyet foglaló politikai pártok jelölhetnének a kormányzót. A jelöléseket azonban szerinte az államfőnek kellene előbb megvizsgálnia, és csak aztán szavazhatnának a kormányzók személyéről a regionális parlamentek.

Egyértelműsítette, hogy a kormányzók tevékenységének értékelése nincs összefüggésben az Egységes Oroszország parlamenti választási eredményeivel a különböző régiókban, de hozzátette, hogy egyes gubernátoroknak el kell gondolkozniuk a lemondásról. Azoknak, akik indultak a választásokon, de nem szereztek kellő támogatást.