Krisztina
18 °C
24 °C

Putyin levonta a tanulságokat

2011.12.15. 10:53

A visszásságok ellenére a reális erőviszonyokat tükrözik az oroszországi parlamenti választás eredményei, jelentette ki csütörtöki tévéinterjújában Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Ugyanakkor elismerte, hogy a csalások ellen tiltakozoknak joga van tiltakozni, ameddig "a törvényes kereteken belül maradnak", írja a BBC.

Putyin a tanulságokat is levonta a visszásságokból, a márciusi elnökválasztáson, amelyen négy év szünet után újra ő indul az elnöki posztért, webkamerákat szerelnek majd minden szavazófülkébe. Ez teljesen új értelmet adhat a titkos szavazásnak.

A választás tisztaságát kétségbe vonók szerint több helyütt hamis szavazatokkal tömték tele az urnákat, ám a kormányzó Egységes Oroszország így is bőven a várakozáson aluli eredményt ért el. Bár megőrizte abszolút többségét, ötven százalék feletti eredménye elmaradt a kétharmados várakozásoktól.

Putyin szerint amúgy semmi különös nincs abban, hogy az ellenzék csalást kiáltott. "Az, hogy az ellenzék elégedetlen az eredményekkel, nem újdonság, mindig is így volt" - mondta. Gúnyolódott is a tüntetőkön, akik tiltakozásuk jelképéül az óvszerből kötött masnit választották. "Úgy döntöttem, ők valójában az AIDS ellen kampányolnak. Már megbocsásson, de kotonokat tűztek magukra" - mondta.