Gusztáv
-4 °C
1 °C

Putyin mindenkit kiosztott

2011.12.15. 21:13
A választási csalások ellen tüntetőket kigúnyolta, az amerikai szenátort őrültnek minősítette, Kadhafi halálával pedig az amerikai különleges erőket is összefüggésbe hozta Vladimir Putyin orosz kormányfő.

A lakosság interneten és telefonon fogadott kérdéseinek egyikére adott válaszában csütörtökön Vlagyimir Putyin azt magyarázta, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető halálában a drónok, vagyis az amerikai pilóta nélküli repülőgépek játszottak szerepet, amelyek megtámadták az őt szállító gépkocsikonvojt, majd az amerikai különleges erők odavitték az úgynevezett ellenzékieket és harcosokat, és bírósági ítélet vagy vizsgálat nélkül egyszerűen megölték Kadhafit.

A Pentagon elutasította az orosz miniszterelnök vádaskodását. John Kirby, a Pentagon szóvivője nevetségesnek nevezte az az állítás, hogy az amerikai különleges erők részt vettek volna a líbiai vezető megölésében.

Putyin világossá tette, hogy általában ellenezte az USA külpolitikáját és parancsolgató magatartását. „Néha úgy tűnik nekem, hogy Amerikának nem kellenek szövetségesek, hűbéresekre van szüksége" – mondta az élő adásban az orosz kormányfő.

John McCain amerikai szenátort kritizálva Putyin azt mondta, hogy az amerikai politikus Vietnamban harcolt, és bizonyosan sok ártatlan vére tapad a kezéhez. Így nem tud azok nélkül a borzalmas jelenetek nélkül élni, amelyeket Kadhafi meggyilkolásakor lehetett látni. Hozzátette, mivel McCaint elfogták, és nemcsak börtönben, hanem egy gödörben is fogva tartották, így nem meglepő, ha a politikus ilyen körülmények között megőrült.

A miniszterelnök a mút héten tartott kormányellenes tüntetéseket bírálva azt állította, a demonstálók a Nyugat fizetett ügynökei. A választási eredmények állítólagos meghamisítása miatt tüntetőket többször kigúnyolta. A több tízezres demonstrációkon sokan fehér színű virággal és ugyancsak fehér szalaggal jelezték, hogy úgymond keresztet vetettek a választásokra, mire Putyin azt mondta, azok óvszereknek látszottak.

„Őszintén szólva amikor néztem a televízió képernyőjén, és láttam, hogy  valami lóg valakinek a mellkasán, azt hittem, hogy ez az AIDS elleni küzdelemre szólít fel, de amit viseltek, bocsásson meg, az egy óvszer volt" – mondta Putyin.