Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Büntetik a járó motorral parkolókat Londonban

2011.12.16. 11:53

2012 januárjától pénzbírságot kaphatnak azok a londoni autósok, akik járatják parkoló autójuk motorját. A város önkormányzatának rendelete értelmében 20 fontnyi (mintegy 7000 forintos) büntetést kaphatnak azok, akik a rendőr vagy a parkolóőr felszólítása ellenére sem állítják le a motort. Amennyiben a sofőr 28 napon belül nem fizeti be a büntetést, a bírság automatikusan megduplázódik.

A büntetéssel azokat a sofőröket próbálják megrendszabályozni, akik gyakran várakoznak járó motorral, például a rakodó teherautósofőröket, a taxisokat, a buszsofőröket és a gyereküket az iskola előtt váró szülőket.

London a fenti szabályozással is igyekszik javítani a levegő minőségén. A légszennyezés 2008-ban 29 000 ember idő előtti halálát okozta az Egyesült Királyságban.

A parkoló járművek motorját eddig is tilos volt járatni, ezt a közlekedés rendjét szabályozó rendelet írja elő 2002 óta, pénzbírság azonban London egész területén eddig még nem járt érte. Egyre több önkormányzat hoz hasonló szabályokat Nagy-Britannia-szerte, Skóciában például már 2007 óta figyelmeztetik és bírságolják az autósokat, és egyes londoni városrészekben is évek óta büntetnek.