Illegális felvétel készült a gyengélkedőben fekvő Timosenkóról

2011.12.16. 09:37 Módosítva: 2011.12.16. 09:37
Julia Timosenko ukrán ellenzéki vezető ügyvédje és bloggerek hevesen tiltakoztak egy a YouTube-ra szerdán feltöltött, törvényellenesen forgatott videó miatt. A felvételen a volt kormányfő a börtön kórházi részlegében lévő betegágyán fekszik.

A videón pár másodpercig az is látszik, ahogy az ágyában fekvő Timosenko hevesen gesztikulálva tiltakozik a felvétel elkészítése ellen.

A védelem szerint a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Timosenko súlyos gerincpanaszokkal küzd, ezért ágyhoz van kötve, az ügyészség szerint azonban csak "szimulál".

Timosenko ügyvédje, Szerhij Vlaszenko megerősítette, hogy a védence látható a videón, melyet egy ukrán tévécsatorna is bemutatott. Közölte, hogy a felvételt törvényellenesen készítették, ezért feljelentést kíván tenni.

A felvételt valósíznűleg azért közölték a tévében, hogy bemutassák: Timosenko jó ellátásban részesül. Olyan körülmények között őrzik, mintha egy jó szállodában lakna.

"Amikor valaki beteg, nem tud felkelni és tiltakozni, hogy ne filmezzék le, és ennek ellenére felvételt készítenek róla, ez nem normális dolog" – mondta Vlaszenko az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint.

Számos ukrán blogger gyalázatosnak, illetve Timosenkóval szembeni galádságnak nevezte, hogy a felvétel felkerült az internetre.

A videó másik részében a jól felszerelt szoba látható hűtőszekrénnyel, klímaberendezéssel és modern mellékhelyiséggel. Hallható Timosenko hangja is, amint azt mondja: "Korábban elfogadhatatlan körülmények között tartottak, nem akarom, hogy ezt a hamis képet mutogassák".

Ihor Andrusko, a büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője közölte: vizsgálják, kik kamerázhattak.

A büntetés-végrehajtás pár nappal korábban fotókat tett közzé honlapján a kijevi előzetes fogda kórházi részlegéről és Timosenko szobájáról is, de az ellenzéki vezető nem szerepelt a képeken.

Timosenkót októberben hétévi börtönre ítélte egy kijevi bíróság a 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötése miatt, amelyek az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelenek voltak. Az ügy súlyos válságot váltott ki Kijev és az Európai Unió között, amely politikai indítékot sejt az ellenzéki vezető elítélése mögött.  • Tippek
  • Bankszámla