Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Törökország figyelmeztette a francia parlamentet

2011.12.16. 19:57
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök súlyos következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a francia parlament jóváhagyja az örmény népirtás tagadását büntető törvényt. Arra kérte Nicolas Sarkozy francia államfőt, hogy akadályozza meg a jogszabály elfogadását.

A francia elnöknek címzett, pénteken nyilvánosságra hozott levelében Törökország miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokban jóvátehetetlen károkat okoz, ha a törvényt elfogadják. Egyúttal felszólította Franciaországot, hogy tanúsítson józan belátást, és ne hagyja, hogy a francia-török kapcsolatok "egy harmadik fél követeléseinek túszává" váljanak.

A francia nemzetgyűlés a tervek szerint december 22-én fogja tárgyalni a vitatott törvényt, ami alapján akár egy év börtönbüntetés és 45 ezer eurós bírság is kiszabható lenne az örmény népirtás tagadásáért.

A török kormány azt állítja, hogy 1915-ben és 1916-ban mintegy 300-500 ezer örményt öltek meg az oszmán birodalomban, de a kisebbség tagjai nem célzott mészárlás, hanem a politikai káosz áldozatai voltak. Ezzel szemben Örményország és további mintegy húsz állam népirtásról és 1,5 millió halottról beszél. A francia államfő októberi jereváni látogatásán történelmének felülvizsgálatára és az örmény népirtás elismerésére szólította fel Törökországot.

Török elemzők arra számítanak, hogy az ankarai kormány szankciókkal sújtja Franciaországot, ha a törvény átmegy a parlamenten. Például kizárhatják a Törökországban működő több száz francia vállalatokat a nagyobb haszont ígérő projektekből.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter, aki azzal vádolta Franciaországot, hogy az ügyben középkorias gondolkodásmódot tanúsít, csütörtökön magához kérette a francia vállalatok képviselőit, és arra kérte őket, hogy vegyék rá tulajdonosaikat arra, hogy - a törvény ellen lobbizva - gyakoroljanak nyomást a francia kormányra.