Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Újabb életfogytot kapott Carlos, a Sakál

2011.12.16. 10:53
Újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a párizsi terrorizmusellenes bíróság a Carlos, illetve Sakál néven ismertté vált venezuelai Ilich Ramírez Sánchezt négy robbantásos merényletért, amiket a vád szerint majdnem 30 évvel ezelőtt hajtott végre Franciaországban.
Carlos 2001-ben
Carlos 2001-ben
Fotó: Jack Guez

A merényletekben 11-en haltak meg, és mintegy 150-en megsebesültek.

A most 62 éves Carlost 1994 augusztusában fogta el a francia titkosszolgálat Szudánban. 1997 végén életfogytig tartó börtönre ítélték egy 1975-ben Párizsban elkövetett hármas gyilkosságért.

Jövőre kérhette volna, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék, de a legújabb ítélete miatt ez a lehetősége elvész. Az új életfogytig tartó büntetésből legalább 18 évet le kell töltenie – közölte a héttagú bírói testület.

Carlos védői botrányosnak és politikailag motiváltnak nevezték az ítéletet. Azzal vádolták a nyomozó hatóságot, hogy felhasználták a volt kommunista országok archívumait a vádirat elkészítéséhez. Az ügyvédek bejelentették, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Az archívumokat azért használhatták fel a nyomozásban, mert Carlosnak többször is segített a KGB abban, hogy hamis okmányokkal utazhasson Kelet-Európában. Így két merénylet közt gyakran húzta meg magát Budapesten, Kelet-Berlinben vagy Bukarestben. A KGB-n kívül kapcsolatban állt a Stasival, a Securitatéval és a magyar elhárítással is.

A tárgyalás

A vádlott a tárgyaláson ötórás monológban védte magát. Beszéde gyakran volt heves, maró, időnként zavaros. Egyszer élő mártírnak, másszor élő legendának nevezte magát.

Megtört a hangja, amikor a beszéd végén idézett elvbarátja, Moammer Kadhafi megbuktatott és megölt líbiai vezető állítólagos végrendeletéből. A tárgyalóteremben tucatnyi fiatal ült, akik ekkor felemelték ökölbe szorított kezüket. Majd a végén Carlos is felemelte az öklét.

Az ítéletet látszólag lemondóan vette tudomásul. "Börtönben ülök.. és ismét elítéltek egy koncepciós perben" - mondta egyre emelkedő hangon. "Börtönben meghalni... ez a sorsa egy forradalmárnak" - tette hozzá.

A robbantásos merényletekkel kapcsolatos per három másik vádlottja közül egyik sem volt jelen. Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a bíróság a palesztin Kamal al-Iszávit és a német Johannes Weinrichtet, valamint felmentette a szintén német Christa Margot Fröhlichet.

Weinrich állítólag Carlos európai akcióinak irányítója és a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció tagja volt, és Németországban ül börtönben. Fröhlich, akit egy időben Franciaországban tartottak fogva, szökésben van Németországban, al-Iszávi hollétéről pedig nem tudnak semmit a francia hatóságok.