440 halott a fülöp-szigeteki áradásban

MTI/Index
2011.12.17. 09:28 Módosítva: 2011.12.17. 15:39

Trópusi vihar haladt át a Fülöp-szigetek déli részén szombatra virradó éjjel, és hirtelen áradást idézett elő, amely a legfrissebb hírek szerint már 436 ember halálát okozta. Az áldozatok száma még nőhet, mert a mentőalakulatok 250 eltűnt embert keresnek. A halottak többségét senki sem azonosította, ami ara utal, hogy egész családok a vihar áldozatává váltak.

A Mindanao szigetén lévő Cagayan de Oro városban 215 holttestre bukkantak a vihar után, további 144 holttest került elő Iligan városában. Az országos katasztrófavédelem parancsnoka szerint az áldozatok száma végül bizonyosan több lesz, mint ahányról most tudnak. A Mindanao szigetén átvonuló trópusi vihar neve: Washi.

Iligan polgármestere a GMA televíziónak elmondta, hogy a hatalmas és hirtelenszerű áradás az embereket álmukban érte. A tévé-állomás képsorai azt mutatták, amint egy család kétségbeesetten menekül vízzel elöntött otthonából az ablakon keresztül, és a mentőalakulatok erejüket megfeszítve igyekeznek a túlélőket biztonságos helyre menekíteni.

Annak is nagy szerepe volt a tragédiában, hogy az érintett régióban nem megszokott a heves esőzés, ami a szigetország más területein gyakori jelenség. Bár a hatóságok az előző napokban figyelmeztetést adtak ki a közelgő viharról, az emberek nem készültek fel rá, hiszen nem a viharok szokásos útvonalán élnek.  • Bérelnék
  • Bankszámla