Klaudia
-3 °C
3 °C

Liberálisok tüntetnek az orosz választási csalások ellen

2011.12.17. 14:24 Módosítva: 2011-12-17 14:29:03
Moszkvában a Jabloko felhívására tüntettek a választási csalások ellen.

Néhány ezren tüntettek szombaton Moszkva központjában a liberális Jabloko párt felhívására, a december 4-én megtartott parlamenti választásokon elkövetett feltételezett csalások ellen tiltakozva.

A mostani demonstráció méreteit tekintve sokkal kisebb volt a korábbi megmozdulásoknál, egy hete például mintegy 50 ezren vonultak az utcára, most a rendőrség szerint 1500-an, az AFP helyszínen tartózkodó tudósítja 3 ezerre becsülte a számukat.

A Jabloko a szavazatok 3,3 százalékát kapta meg, így nem érte el azt a küszöböt, hogy képviselőket küldhessen a törvényhozás alsóházába, a dumába. Grigorij Javlinszkij pártvezető az egybegyűltek előtt felszólalva úgy vélte: a jelenleg hatalmon lévő politikai rendszer hazudik, korrumpálódott, s csak emberek egy maroknyi csoportjának az érdekeit szolgálja.

A választáson Vlagyimir Putyin miniszterelnök Egységes Oroszország pártja a hivatalos adatok szerint fölényes győzelmet aratott a voksok 49,5 százalékának elhódításával, de sokan kétségbe vonják ezt magas arányt, amelyet szerintük csalással mutattak ki, azt azonban  nem vitatják, hogy Putyin pártja nyerte meg a választást.