Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Kilenc halott a kairói kormányellenes tüntetésen

2011.12.17. 10:49 Módosítva: 2011.12.17. 17:02
Az összecsapásokban szombaton újabb

Tüntetők és biztonsági erők összecsapásai során kilenc ember meghalt és 299 megsebesült pénteken és szombaton az egyiptomi fővárosban.

A rendfenntartó erők szombat hajnalra ellenőrzésük alá vonták a leghevesebb tüntetések helyszínét a kormány székházának a környékét, ahol az éjszakai órákig tartott a rendőrség és a katonai kormányzat menesztését követelők összecsapása.

Szombaton azonban kiújultak az összecsapások, a kormányerők kövekkel, üvegekkel dobálják a tüntetőket a minisztériumi épületek tetejéről, amelyet kődobálással és Molotov-koktélokkal viszonoznak a tüntetők, írja a CNN.

Szemtanúk beszámolója szerint az összetűzéseket az váltotta ki, hogy a rendőrök pénteken őrizetbe vettek egy embert a hetek óta a kormány székháza előtt táborozók közül. A tömeg ezt követően kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, mire azok vízágyúkat vetettek be a tiltakozókkal szemben. Néhány rendőr figyelmeztető lövéseket is leadott, illetve visszadobálta a feléjük hajított köveket. Három gépkocsi és több sátor kigyulladt. A tiltakozók az este folyamán elzárták a Tahrír térre vezető egyik sugárutat is.