Váratlanul Tripoliba látogatott az amerikai védelmi miniszter

2011.12.17. 14:31 Módosítva: 2011.12.17. 16:37
Váratlanul Tripoliba látogatott szombaton Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, s személyében első ízben jár az amerikai védelmi tárca első embere Líbiában.

Panetta, akinek személyében első ízben tette a lábát Líbia földjére amerikai védelmi miniszter, az új líbiai kormány vezetőivel folytatott tárgyalásai után azt mondta, az Egyesült Államok kivárja, hogy a líbiaiak ellenőrzésük alá vonják a Kadhafi hatalmát nyolchónapos polgárháborúban megdöntő fegyveres csoportokat, mielőtt eldöntené, mi módon segíti a kibontakozó új kormányzatot.

Abdur-Rahmán al-Kíb líbiai miniszterelnökkel és Oszáma Dzsuali védelmi miniszterrel közös sajtóértekezletén a Pentagon vezetője leszögezte, hogy Washington kész minden szükséges segítséget megadni a líbiaiaknak.

Leon Panetta előzőleg Bagdadban járt, majd pénteken Ankarában folytatott tárgyalásokat.

Tripoliba elkísérte őt Carter Ham tábornok, az amerikai fegyveres erők afrikai parancsnokságának (AFRICOM) parancsnoka is.

Nagyrabecsül

Megérkezése után Panetta kifejtette, hogy a helyszínen akart tájékozódni a helyzetről, és "személyesen óhajtja kifejezni nagyrabecsülését a líbiai népnek". Tripolinak még kihívásokkal és nehézségekkel kell szembenéznie, de meggyőződése, hogy egy olyan ország, mint Líbia el tudja érni célkitűzését, a demokrácia megteremtését. (...) Az fel sem merülhet, hogy Washington rákényszerítse nézeteit Líbiára. A líbiaiak kiharcolták azt a jogukat, hogy maguk döntsenek jövőjükről" - mondta egyebek közt a Pentagon vezetője.

Panetta a második legmagasabb rangú amerikai kormányzati tisztségviselő, aki Líbiába látogatott, előtte Hillary Clinton külügyminiszter járt október 18-án az észak-afrikai országban.  • Tippek
  • Lakáshitel