Alfréd
-2 °C
2 °C

Mélyül az iraki belpolitikai válság

2011.12.18. 16:21
Az iraki belpolitikai válság mélyülésének újabb jeleként Núri al-Máliki kormányfő egyik helyettesének elmozdítására kérte fel vasárnap a parlamenti képviselőket.

A miniszterelnök lépésére azután került sor, hogy a Szaleh al-Mutlak miniszterelnök-helyettes mögött álló Iraki Blokk nevű párttömörülés felfüggesztette parlamenti tevékenységét, tiltakozásul Núri al-Máliki túlzott hatalomkoncentrációja ellen.

Az elsősorban a szunnita mohamedánok által támogatott Iraki Blokk nyerte a legtöbb szavazatot a tavaly márciusi parlamenti választáson, s 82 képviselőt küldött a 325 tagú törvényhozásba. Núri al-Málikinak azonban sikerült maga mögé állítania a síita politikai erőket, így övé lett a kormányfői poszt, és híveit állította a kulcsfontosságú belügyi és védelmi tárca élére.

Az Iraki Blokk szombaton külön bírálta ezeket a tárcákat a szunnita körzetekben végrehajtott indokolatlan letartóztatások miatt, Szaleh al-Mutlak pedig kilátásba helyezte a Blokk minisztereinek visszavonását, amennyiben al-Máliki nem enyhít a hatalomkoncentráción, és az erőszakszervezetek irányításába nem vonja be a szunnnitákat.

Ezek a belpolitikai ellentétek ráadásul éppen akkor éleződtek ki, amikor - vasárnap hajnalban - az amerikai harcoló alakulatok utolsó katonája is elhagyta Irakot, hogy ezután az ország maga gondoskodjon biztonsága fenntartásáról.