Krisztina
19 °C
25 °C

Olajembargó esetén Irán lezárná a Hormuzi-szorost

2011.12.18. 17:22
Irán lezárná a Hormuzi-szorost, amennyiben olajembargót hirdetnének ellene - jelentette ki vasárnap egy iráni parlamenti képviselő.

A Farsz hírügynökség jelentése szerint Isza Dzsáfári a törvényhozásban felszólalva közölte: "Ha olajembargót léptetnek életbe Irán ellen, akkor nem fogjuk megengedni, hogy akár csak egyetlen hordó olaj is eljusson innen az ellenséges országokba."

A honatya szavai újabb nyugtalanságot válthatnak ki a kőolaj világpiacán. Csütörtökön jelentősen megugrott a határidős olajüzletek árszintje annak a - később cáfolt - híresztelésnek a hatására, miszerint Irán lezárta a világ olajszállítás szempontjából legfontosabb hajózási útvonalát. Ezen halad keresztül a világ olajexportjának több mint 30 százaléka.

Nem tanultunk a leckéből

Dzsáfári kijelentése éles ellentétben áll Rosztam Ghaszemi olajügyi miniszter múlt heti szavaival, amelyek szerint hazája nem fogja lezárni a szorost, és nem számít európai olajembargóra. A képviselő viszont vasárnap úgy fogalmazott, hogy a nyugati államok "nem tanultak a leckéből, és újfent azon gondolkodnak, hogy olajembargóval sújtsák Iránt". Arra hivatkozott, hogy egy "ilyen lépés már zöld jelzést kapott az amerikai szenátusban".

Dzsáfári alighanem arra a törvényre célzott, amely az iráni olajexport nagy részét lebonyolító Iráni Központi Bankra kivetett szankciókról rendelkezik. Ez a lépés, amelynek semmi köze az Európában fontolgatott olajbehozatali tilalomhoz, megnehezítené külföldi kereskedőknek iráni olaj vásárlását. A Fehér Ház azonban egyelőre nem adta áldását a törvényre. Barack Obama elnök egyrészt meg akarja fékezni Irán vitatott nukleáris programját, másrészt el akarja kerülni, hogy ingataggá váljon a nemzetközi olajpiac.