Újabb kazah városban törtek ki zavargások

2011.12.18. 13:01
Újabb kazah városban tört ki összecsapás tüntetők és rendőrök között: az ország délnyugati részében fekvő Setpében lezajlott szombati zavargásokban egy ember meghalt, tizenegy pedig megsebesült, amikor a rendőrség tüzet nyitott.

A kazah főügyészség vasárnapi közleménye szerint mintegy 300 tüntető órákon át megbénította a város vasúti forgalmát. Amikor rendőrök megpróbálták eltávolítani őket, egy ötven fős csoport felgyújtott egy mozdonyt, majd a belváros felé vette útját. Ott ablakokat zúztak be, és felgyújtották a köztéren álló karácsonyfát.

A setpei tüntetők szolidaritásuknak akartak hangot adni a közeli Zsanaozenben pénteken lezajlott tüntetés résztvevőivel. Azon a demonstráción a rendőrök 11 embert lőttek agyon, 75 embert - köztük hat rendőrt - kórházba kellett szállítani. Nurszultan Nazarbajev elnök ennek nyomán rendkívüli állapotot hirdetett ki a 100 ezer lakosú városban és környékén.

Zsanaozenben már több hete sztrájkoltak az ottani olajipari cég dolgozói, tiltakozva az elbocsátások ellen.

Kazahsztánban viszonylag ritkák a tüntetések. A hatalmas közép-ázsiai országot - és a térség legnagyobb olajtermelőjét - bő két évtizede kormányozza ellentmondást nem tűrő módon a 71 éves Nazarbajev.

Számára fontosabb a stabilitás, mint a demokratikus szabadságjogok - jegyezte meg a brit hírügynökség.  • Hírek
  • Személyi kölcsön