Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Nem állt meg az élet Phenjanban

2011.12.19. 10:31

A New York Times Japánban tartózkodó riportere a Twitterén azt írta, hogy Phenjan állítólag "csendes és nyugodt", néhányan Kim Dzsongil portréi körül gyülekeznek, a forgalom olyan, mint máskor. Az észak-koreai tévé szomorú zenét sugárzott, majd átállt archív felvételek sugárzására Kim Dzsongilről.

A BBC Észak-Koreát megjárt munkatársa, Charles Scanlon szerint most nagyon mások az észak-koreaiak reakciói, mint amikor Kim Dzsongil apja halt meg 1994-ben. Scanlon szerint akkor őszinte, spontán volt a gyász, ezrek mentek sírva az utcára.

Louisa Lim, az NPR pekingi tudósítója egy phenjani forrásra hivatkozva azt írja a Twitterén, hogy valószínűleg szándékosan késleltetve jelentették be a halálhírt, hogy az emberek a munkahelyükön, ellenőrzött körülmények között értesüljenek róla.

"Nagyjából kilenc kilométerre élek Észak-Koreától" - írta a BBC-nek egy dél-koreai olvasó, Daniel. "Szerintem bizton lehet mondani, hogy az érzések meglehetősen vegyesek. Míg néhányan örülnek, hogy meghalt, érezhető az aggodalom is az instabilitás miatt, amelyhez a halála vezethet. Szerintem mindenki nagyon fogja figyelni a fejleményeket a következő napokban. Meghalt egy gonosz zsarnok, de ki fog a helyére lépni? Ez a kérdés érdekli itt a legtöbb embert" – írta.