Meghalt Kim Dzsongil

2011.12.19. 05:47
Szívelégtelenség okozta az észak-koreai diktátor halálát 69 éves korában. Kim Dzsongil, aki 1994 óta állt a kommunista rezsim élén, egy vonaton halt meg. A temetése december 28-án lesz, nemzeti gyászt rendeltek el.

A halálhírt az észak-koreai állami tv jelentette hétfőn.
Az észak-koreai vezetőt –hivatalosan a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli – helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál – közölte az állami tévé feketébe öltözött bemondója könnyek között.

A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a „Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik „szokásos" vidéki szemleútján „testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsongilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, másnapig nemzeti gyászt rendeltek el.

Hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködött, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken. A tévébemondó arról beszélt, hogy Kim Dzsongil a túl sok munkába halt bele, miután "az embereknek szentelte az életét".

Az elhunyt sztálinista vezér helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 – más források szerint 27 – éves Kim Dzsongun foglalja el; Kim Dzsongil tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául. Az állami hírügynökség felszólította az embereket, hogy sorakozzanak fel Kim Dzsongun mögött.

Észak-Korea a történelem első kommunista dinasztiája. A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsongil körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére.

Megfigyelők szerint annak ellenére, hogy az észak-koreai vezető rendelkezett az utódlásról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc kezdődik az atomfegyver-programot folytató országban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport