Krisztina
19 °C
25 °C

Váratlanul hazaérkezett a pakisztáni elnök

2011.12.19. 00:00
Amilyen hirtelen távozott, olyan váratlanul tért haza Dubajból Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök. Nem tudni, mi okból töltött két hetet Dubajba, állítólag szélütése volt, talán infarktusa. Pakisztánban már azt beszélték, hogy a hadsereg távolította el.

Vasárnap éjjel hazaérkezett két hetes dubaji gyógykezeléséről Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök. Zardari állítólag gyógykezelésen volt Dubajban, de a sajtó azt találgatta, talán a hadsereg kérésére távozik tisztségéből.

Zardarit december 6-án, előzmények nélkül szállították Dubajba, hivatalosan azóta sem közölt okokból. Nevük elhallgatását kérő források szerint szélütés érte, de korábban volt már szó szívrohamról is.

Akárhogy is, távozása előtt nem sokkal robbant ki a Memogate botrány, ami a nevét egy feljegyzésről kapta, amit Huszein Hakkani, Pakisztán washingtoni nagykövete küldött az amerikai kormánynak. Ebben segítséget kértek ahhoz, hogy Zardari saját embereivel cserélhesse le a pakisztáni hadsereg vezetését.

Zardari állítólag arra is ígéretet tett, hogy felszámolja a pakisztáni hírszerzés a tálibokkal kapcsolatot tartó titkos részlegét is.

A feljegyzés létét az amerikai kormány is megerősítette. A botrány nyomán Hakkani lemondott posztjáról, és felmerült, hogy Zardarinak is ezért kellett Dubajba távoznia.

A pakisztáni politikusokat a hadsereg jellemzően Dubajba szokta száműzni.