Hermina
15 °C
27 °C

Bizonytalan a lázadó kínai falu sorsa

2011.12.20. 15:31
A helyi vezetés a kisajátított földek visszaadását és kompenzációt ígért, a vukani lakosok mégis a helyi kormányzat épület elé akarnak vonulni szerdán.

Egyelőre nem tudni, milyen irányt vesznek az események a tíz napja rendőrségi blokád alatt tartott dél-kínai faluban, Vukanban (Wukan).

A földkisajátítások, a korrupt hivatalnokok és a korábbi demonstrációk egyik vezetőjének feltételezhetően erőszakos halála miatt tüntető falubeliek hétfőn azzal fenyegettek, hogy szerdán Lufeng város kormányzati épülete elé vonulnak, hogy ott petíciót nyújtsanak be a helyzet megoldását kérve. A lépés tovább súlyosbíthatja a helyzetet, erőszakos összecsapásokra adhat alkalmat a falubeliek és a falu köré kordont húzó rendőrök közt.

Kedden már arról lehetett hallani, a 13 ezer fős falu képviselői bizonyos feltételek teljesülése esetén hajlandók tárgyalni a demonstráció lefújásáról. Vukan átmeneti tanácsának vezetője, Jang Szö-mao (Yang Semao) a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a falu körüli barikád eltávolítását, a földtulajdont érintő viták rendezésére testület felállítását kérik, valamint, hogy több újságíró láthassa a szeptemberi tüntetések vezetőjének, Hszüe Csin-pónak (Xue Jinbo) a holttestét, akit a falubeliek szerint agyonvertek a rendőrök.

A követelések teljesülése esetén sem lesz könnyű azonban otthonmaradásra bírni a dühös lakosokat, ők ugyanis az elvett földek visszaadását és a korrupt hivatalnokok leváltását akarják elérni. Ehhez pedig nem a tartományi, hanem a központi kormány segítségére számítanak. A városi vezetők a helyzet megoldására a korrupció gyanújának kivizsgálását és az ingatlanfejlesztési projektek befagyasztását ígérték, amíg nem találnak megoldást a föld tulajdonjogának a falubeliek által is elfogadhatónak tartott átadására.

Kedden már a kérdéses 26 hektáros terület visszaadását és a földkisajátításoknak áldozatul esettek kárpótlását is megígérték. Cseng Jan-hsziung (Zheng Yanxiong), a falut felügyelő Sanvej (Shanwei) megye pártvezére ezen túl a lakosok érdekeinek garantálását hangoztatta. Szavai azonban csak növelték a vukaniak dühét. Korábban ugyanis egy DVD járt körbe Vukanban, amelyen a vezetőt az ingatlanfejlesztőkkel való tárgyalások közben látni.