Rafael
19 °C
33 °C

Levélre hivatkoznak az áruló meghallgatásán

2011.12.20. 15:06

Az eddigi legerősebb bizonyíték, egy Bradley Manningnek tulajdonított levél nyilvánosságra hozásával folytatódott a Wikileaksnek eljuttatott táviratok kiszivárogtatásával vádolt katona előzetes meghallgatása a Maryland állambeli Fort Meade katonai bázison.

Bradley Manning
Bradley Manning
Fotó: Jonathan Ernst

A meghallgatást levezető tiszteknek azt kell eldönteniük, hogy Manningot hadbíróság elé állítsák-e huszonkét vádpont, köztük az ellenségnek nyújtott segítségnyújtás miatt. Ha végül elítélnék, akkor életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthatna, írja az AP.

A Manningnek tulajdonított memóriakártyán talált levél nagy vonalakban hangsúlyozza a végül a Wikileaksen kikötő anyag jelentőségét. „Ez egyike lehet korszakunk legfontosabb dokumentumainak, eloszlatja a háborúk körüli homályt, és felfedi a XXI. századi asszimetrikus hadviselés valódi természetét. Szép napot" – áll a levélben. A memóriakártyán közel félmillió titkosított hadszíntéri jelentést is találtak.

A vád szerint az is bizonyított, hogy Manning közvetlenül kommunikált Julian Assange-dzsal, a Wikileaks alapítójával, és közel félmillió titkos táviratot juttatott el a portálnak. Emellett hivatkoznak egy 2010 májusi beszélgetésre Manning és egy Eric Schmiedl nevű matematikus között, amelyen a katona elismeri a 2007-es amerikai helikoptertámadásról szóló videó kiszivárogtatását.

Bradley Manning védőügyvédei elsősorban három érvelést hangsúlyoztak: a fiatal katonának soha nem lett volna szabad titkosított anyaghoz hozzáférnie, a munkahelyi biztonsági intézkedések megmagyarázhatatlanul lazák voltak, ráadásul a kérdéses anyag és információk egyébként is csak minimális kárt okoztak a nemzetbiztonságnak.

A Fort Meade erőd előtt Bradley Manning szabadságáért tüntetnek
A Fort Meade erőd előtt Bradley Manning szabadságáért tüntetnek
Fotó: Paul J. Richards

Manning védőügyvédei ugyanakkor még mindig nem ismerték el, de nem is tagadták, hogy a közlegény lenne a felelős több százezer amerikai háborús és diplomáciai távirat kiszivárogtatásáért, köztük egy titkosított katonai videót egy amerikai helikopter támadásáról Irakban, amiben tizenegy ember halt meg.

A vád képviselői eddig a 21 tervezett tanúból 15-öt idéztek be, a meghallgatás ezért még várhatóan napokig eltart. Paul Almanza, a meghallgatást levezető tiszt a héten meghozza majd javaslatát, de utána még akár több hétbe is telhet, amíg eldöntik, hogy vajon hadbíróság elé állítsák-e Manninget.