Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Nem szavazhatnának Romániában a kettős állampolgárok?

2011.12.20. 14:04
Elvonná a román-magyar kettős állampolgárok romániai szavazójogát egy bukaresti képviselő, de valószínűleg nem gondolta át teljesen a lépés következményeit.

A romániai Demokrata Liberális Párt Szatmár megyei elnöke olyan törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentben, amelyik értelmében a magyar állampolgárságot is felvevő romániai magyarok elvesztenék a szavazati jogukat a romániai parlamenti választásokon.

Ioan Holdis, a vezető kormánypárt képviselője úgy vélekedett: „az emberek saját akaratukból szerezték meg a magyar állampolgárságot, ez pedig azt jelenti, nem érdekli őket, mi történik abban az országban, amelyben születtek és amelyben élnek. Szavazzanak csak a magyarországi választásokon.”

A képviselő nyilatkozatára a Krónika napilap figyelt fel. Ioan Holdist a román jégkorong-válogatott csíkszeredai himnuszéneklése apropóján fejtette ki a magyar állampolgárságról is a véleményét a Libertatea napilapban.

A Krónika által megszólaltatott Korodi Attila, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke úgy vélte, képviselőtársa csupán hirtelen felbuzdulásában mondhatott effélét azzal a céllal, hogy román érzületét bizonyítsa a választói előtt. Korodi elmondta, a honatya valószínű nem gondolta át, hogy egy ilyen lépés a Moldovai Köztársaság-belieket is érintené, akik tömegesen szerezték meg a román állampolgárságot.

A külföldön élő románok szavazatai épp a Demokrata Liberális Pártot segítették a legnagyobb mértékben a legutóbbi választásokon. Traian Basescu, a párt egykori elnöke a külföldön leadott szavazatokkal nyerte el 2009-ben a második elnöki mandátumát.