Az EBESZ aggódik a Klub Rádió miatt

2011.12.21. 19:59

Üdvözölte az Alkotmánybíróság határozatát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője egy szerdán Bécsben kiadott közleményében, egyben további változtatásokat szorgalmazott és aggodalmának adott hangot a Klub Rádió frekvenciájának újraosztása miatt.

Dunja Mijatovic felidézte, hogy az elmúlt másfél évben számos alkalommal adott hangot aggodalmának a magyar médiaszabályozás miatt és hogy a törvények reformját szorgalmazta. Az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek nyilvánított rendelkezések hátrányosan befolyásolták a médiapluralizmust, mert korlátozták az eltérő vélemények kinyilvánításának lehetőségét - állt a közleményben.

"Arra buzdítom a magyar hatóságokat, hogy folytassák a törvények átalakítását, úgy, hogy azok a nemzetközi jó gyakorlatot tükrözzék és összhangban legyenek az EBESZ-ben a médiaszabadságra vonatkozóan vállalt kötelezettségekkel" - írta. Szorgalmazta, hogy a hatóságok vegyenek fontolóra más, a médiaszabályozással kapcsolatban felmerülő témákat is. Példaként említette a "tág meghatározásokon alapuló" tartalomkorlátozási szabályokat, a Médiahatóság és a Médiatanács tagjainak, valamint vezetőinek megválasztását és a közszolgálati média függetlenségét.

Dunja Mijatovic aggodalmának adott hangot a Klub Rádió - mint fogalmazott - "elhallgattatása" miatt. "Sajnálatos, hogy egy független és népszerű politikai beszélgető rádió adását megszüntetik. A kritikus politikai nézeteiről ismert rádiónak napi félmillió hallgatója volt. A független tájékoztatás egy fontos forrása volt, hozzájárult a magyar média sokszínűségéhez" - írta a sajtószabadság-képviselő a Médiatanács kedden ismertetett döntéséről, amellyel a tanács a pályázati eljárás során a Klub Rádió eddigi frekvenciáját másnak adta át.  • Hírek
  • Árfolyam