Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A darumadár is fejet hajtott Dzsongil előtt

2011.12.22. 13:52
Csodás természeti jelenségekről írt az észak-koreai hírügynökség Kim Dzsongil halála kapcsán.

Az anyatermészet is tisztelgett Kim Dzsongil, a szombaton elhunyt észak-koreai vezető emléke előtt: egy szent hegyen hóvihar tört ki, és egy darumadár is fejet hajtott előtte - idézte csütörtökön a hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentését az AFP és az AP Szöulból. Amikor az ország vezetője szombaton elhunyt, a Paektu-hegyen lévő Chon-tó jegén rianás támadt, a jég hatalmas dübörgéssel meghasadt, ugyanakkor pedig hóvihar támadt - jelentette a KCNA.

A Paektu-hegy Észak-Korea legészakibb részén, a kínai határ közelében található. A hegyet valóságos kultusz övezi az országban, mert a párttörténet szerint Kim Ir Szen, az észak-koreai kommunista rendszer alapítója, a szombaton meghalt vezető apja a japán megszállás idején gerillabázist hozott létre a hódítók elleni harcra a nehezen megközelíthető terepen. Kim Dzsongil hivatalos életrajza azt tartalmazta, hogy 1942-ben ő maga is a Paektu-hegy térségében született - bár külföldi történészek azt állították, hogy valójában Szibériában, a Szovjetunió területén látta meg a napvilágot, amikor apjának el kellett menekülnie Koreából a japán megszállók elől.

A KCNA beszámolója szerint a hóvihar kedden reggel hirtelen elállt és a felkelő nap sugarai elárasztották a behavazott hegycsúcsot. Ebben a pillanatban "a hegyen megjelent Kim Dzsong Il kézjegye, és egészen délutánig látható maradt". Egy további részlet szerint a vezető halálának hétfői bejelentése után fél órán át fény világította meg a hegytetőt.

"A természet egy további csodájának" lehettek tanúi az emberek az északkeleti Hamhung városában Kim Ir Szennek, az ország alapítójának ottani szobra körül - jelentette a KCNA. "Kedden 21 óra 20 perc táján egy daru háromszor körülrepülte a szobrot, majd leszállt egy fára. A madár, fejét lehorgasztva, elég hosszú ideig ott maradt, majd a magasba emelkedett és Phenjan felé vette útját". "Hamhung forradalmi emlékhelyének igazgatója és mások e jelenség láttán mind azt mondták, hogy úgy tűnt, ezt a darumadarat is elszomorítja Kim Dzsong Ilnek, az Ég fiának halála" - fejeződött be a KCNA írása.

Hasonló legendák övezték a hivatalos észak-koreai történetírásban Kim Ir Szen életét és fiának születését is. Amikor a kis Kim Dzsongil megszületett, a beszámolók szerint kettős szivárvány tűnt fel az égen.