Nyolcgyermekes családot vizsgálnak a kínai hatóságok

2011.12.22. 17:30
A családtervezési törvények megsértése miatt indítottak vizsgálatot egy nyolcgyermekes kínai házaspárral szemben a helyi hatóságok. A béranyákat is alkalmazó gazdag pár esete hatalmas botrányt okozott az ázsiai országban.

A nyolc gyermek közül hármat biológiai anyjuk, míg további ötöt két béranya hozott világra. A házaspár egy helyi napilap szerint közel egymillió jüant (37 millió forintot) költött testen kívüli (in vitro) mesterséges megtermékenyítésre és a béranyák kifizetésére. A csecsemők 2010. szeptembere és októbere között születtek, a hatóságok azonban csak idén értesültek az esetről, miután egy, a gyerekekről készült fotó szerepelt egy hirdetésben.

Az eset kivizsgálására Kuangtung (Guangdong) tartomány családtervezési hivatala külön vizsgálóbizottságot állított fel, a szervezet vezetője pedig illegálisnak és erkölcstelennek nevezte a történteket. Az ügy nem is elsősorban a Kínában érvényben lévő (egyre lazuló és nem is teljesen egységes) egy gyermek politika megsértése, hanem a béranyák alkalmazása miatt került a figyelem középpontjába.

A kérdés jogilag szürke területnek számít az ázsiai országban. Habár egy 2001-ben hozott törvény szerint csak a biológiai anya hordhatja ki a lombikbébiket, a "béranyai szolgáltatásokat" közvetítő ügynökségekre csak ritkán csapnak le a hatóságok  írja a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao). Számos kínai honlap ajánl ilyen szolgáltatásokat, e tevékenységgel foglalkozó vállalkozások száma pedig növekvőben van.

Az ügy ezen felül a társadalmi egyenlőtlenségekre is rávilágított. Egy teljes "béranya-csomag" ára egy fiúgyermek esetén akár az egymillió jüant is elérheti  írja honlapján a BBC. Kínai bloggerek felháborodott üzeneteikben arról panaszkodnak, hogy míg a gazdagok büntetlenül megússzák az illegális úton való gyermeknemzést, addig a szegényebb rétegekből származó, meddő pároknak nincs lehetőségük a családalapításra.

Hszia Hszüe-luen (Xia Xueluan), a Pekingi Egyetem szociológus professzora szerint az ügy a jogi vonatkozások mellett a társadalom erkölcsi tartásának rombolása miatt is elítélendő.

A China Daily beszámolója szerint a nyolcgyermekes pár tizenegy bébiszittert bérelt fel, nyolcan a négy kisfiúról és négy kislányról gondoskodtak, ketten takarítottak, további egy fő pedig a csecsemők etetéséért felelt. A párnak a gyermekekre fordított havi kiadásai meghaladták a 100 ezer jüant (3,7 millió forint).  • Tippek
  • Árfolyam