Boglárka
19 °C
35 °C

Az örmény népirtás tagadásának büntetése miatt aggódik az EBESZ

2011.12.23. 14:58
Aggodalmának adott hangot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője amiatt, hogy a francia parlament alsóháza megszavazta az örmény népirtás tagadását büntethetővé tévő törvényt.

Dunja Mijatovic közleményében elismerte a törvényt támogató parlamenti képviselők humanitárius szándékát, de úgy vélte, hogy a törvény komoly aggodalomra ad okot a véleménynyilvánítás szabadsága szempontjából.

A nemzetgyűlésben csütörtökön megszavazott törvény szerint egy év börtönnel és 45 ezer euró pénzbírsággal lehet büntetni azt, aki a francia törvények szerint népirtásnak nyilvánított események népirtás voltát tagadják vagy "erőteljesen kisebbíteni próbálják" ezt a tényt. A törvény ellen élesen tiltakozott Törökország, mert a jogszabály arra az 1915 és 1917 közötti tömegmészárlásra is vonatkozna, amelyben Örményország szerint 1,5 millió örményt öltek meg az akkori Oszmán Birodalomban. Törökország azt állítja, hogy mintegy 300-500 ezer örmény halt meg, de nem célzott mészárlás, hanem az első világháború áldozatai voltak a kisebbség tagjai. Ezzel szemben Örményország és további mintegy húsz állam népirtásnak tartja a történteket.

A francia törvény "precedenst teremtene nyilvános viták politikailag értelmezett, eseti jellegű kriminalizálásához" – vélekedett a sajtószabadság-képviselő. "A történelemről szóló vitákat büntethetővé tenni, még ha nyilvánvalóan hamis és egy nemzet történetének tragikus mozzanatáról szóló bántó kijelentésekről van is szó, nem szolgálja a népek közötti jobb megértést" – tette hozzá.

Az egyes országok és régiók kultúrájáról és történelméről szóló kijelentések nemzeti törvényhozások általi tiltásának elszaporodása alkalmazhatatlanná tenné a szólásszabadság nemzetközi normáit és alárendelné azokat a különböző nemzeti szabályozási stratégiáknak jelentette ki Dunja Mijatovic.

Önvizsgálat kellene

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azzal vádolta meg Nicolas Sarkozy francia elnököt pénteken, hogy választási célokra akarja használni a "muszlimok és a törökök ellen gyűlöletet", valamint azzal vágott vissza, hogy Franciaország népirtást rendezett Algériában.

A kormányfő szerint a francia szavazás egyértelműen mutatja "milyen veszélyes méreteket ölthet a rasszizmus, a diszkrimináció és az iszlamofóbia Franciaországban és Európában".

Erdogan szerint Franciaországnak önvizsgálatot kellene tartania. "A becslések azt mutatják, hogy a franciák az algériai lakosság 15 százalékával végeztek 1945 után. Ez népirtás" – mondta a török miniszterelnök az algériai függetlenségi háború során elkövetett mészárlásokra utalva. Erdogan a személyeskedő megjegyzéseket sem mellőzte: "Ha Sarkozy nem tud a genocídiumról, megkérdezheti apját, Sárközy Pált, aki légiós volt Algériában az 1940-es években. Biztos vagyok benne, hogy ő tudna mesélni a franciák öldökléseiről." 
A kormányfő egy isztambuli konferencián szólalt fel pénteken.
Abdullah Gül török államfő ugyancsak pénteken azt javasolta, hogy Franciaország lépjen ki az örmény-azeri konfliktusra megoldást kereső, 1992-ben létrehozott Minszk-csoportból, mert közvetítőként elvesztette pártatlanságát.

Sarkozy a kemény bírálatokra válaszul felszólította a török felet, hogy tartsa tiszteletben mások véleményét és meggyőződését. "Tiszteletben tartom török barátaink véleményét, egy nagyszerű országról és civilizációról van szó, de nekik is tiszteletben kell tartaniuk a mi meggyőződésünket" - hangsúlyozta a francia elnök a sajtó képviselői előtt Prágában. "Franciaország senkit sem oktat ki, és nem is akar leckéket kapni."