Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Elbúcsúztatták Václáv Havelt

2011.12.23. 16:25
K EPA20111221022
Fotó: Filip Singer

Harangok és szirénák zúgása közepette pénteken 12 órakor megállt az élet Csehországban. A lakosság országszerte egyperces csenddel és néma főhajtással adózott Václav Havel, az utolsó csehszlovák és az első cseh köztársasági elnök, drámaíró és emberi jogi harcos emléke előtt, aki vasárnap 75 éves korában hunyt el.

Ugyanakkor a prágai Vár Szent Vitus-székesegyházában megkezdődött a hivatalos állami gyászszertartás, amelyre a világ számos országának vezető politikusai érkeztek Prágába. Havel koporsója cseh állami zászlóval letakarva az oltár előtt helyezték el.

A rekviemet Dominik Duka, prágai érsek celebrálta. A mise elején felolvasták XVI. Benedek pápa részvéttáviratát. A megjelent külföldi politikusok között volt Schmitt Pál magyar, Ivan Gašparovič szlovák, Christian Wulff német, Nicolas Sarkozy francia, Heinz Fischer osztrák államfő, David Cameron brit miniszterelnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Oroszországot Vlagyimir Lukin ombudsman képviselte.

A Hradzsin udvarában hatalmas képernyőket szereltek fel, amelyeken a lakosság és a turisták is követni tudták az eseményeket. Az állami gyászszertartás után a Havel-család szűkebb körben a strasnicei krematóriumban vett búcsút Haveltől. A volt elnököt a Havel-család Vinohrady köztemetőben lévő családi kriptájába temetik.

K EPA20111223036
Fotó: Filip Singer

A politikusok többsége délelőtt érkezett Prágába, és a délutáni-esti órákban már el is hagyja a cseh fővárost. A diplomáciai csúcsforgalom miatt - összesen 27 különgép szállt le délelőtt - a Ruzyne repülőtér forgalmát is módosítani kellett, míg a városban szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A rendre több mint 900 rendőr vigyáz, s forgalmi korlátozások is érvénybe léptettek.