Hermina
15 °C
27 °C

Több tízezren vonultak az utcára Kairóban

2011.12.23. 20:38
Több tízezren tüntettek pénteken Kairóban, az ellenzéki megmozdulások szimbólumává vált Tahrír téren: a résztvevők a tiltakozók elleni erőszakos hatósági fellépéseket, s ezen belül is a nőkkel szembeni bánásmódot bírálták, valamint követelték, hogy azonnal vessenek véget Egyiptom katonai kormányzásának.

Ezzel egy időben a város egy másik pontján több ezren tüntettek a katonai vezetés mellett, olyan jelszavakat kiabálva, hogy "a nép és a hadsereg együtt van".

"Az Egyiptomot irányító katonai tanács a korábbi rendszer meghosszabbítása, ugyanaz a mentalitása, ugyanolyan módszerekhez folyamodik" – mondta egy ellenzéki tüntető.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök februári bukása óta katonai tanács áll az ország élén, s bár az elmúlt hetekben megkezdődött a parlamenti választások hónapokig tartó folyamata, a bírálók szerint a hatalom átadása nagyon lassan halad.

Egy héttel ezelőtt összecsapások robbantak ki Kairóban az ellenzéki tüntetők és a biztonsági erők között. Ezek egészen keddig tartottak, és 17 halálos áldozatot követeltek. A közvéleményt különösen felháborították azok a képek, amelyeken a rendfenntartók nőket ütlegeltek, illetve a földön vonszoltak.