Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Tízezrek követelték Putyin lemondását Moszkávban

2011.12.24. 19:41
Moszkvában egyes becslések szerint ötvenezren is voltak azon az ellenzéki tüntetésen, ahol a december 3-ai választások megismétlését követelték. A fővároson kívül több más városban is voltak tüntetések, de még Szentpéterváron is alig háromezren voltak.

Tízezrek követelték szombaton Moszkva belvárosában a parlamenti választások megismétlését és Vlagyimir Putyin távozását a hatalomból, növelve a nyomást az orosz vezetőre, aki arra készül, hogy visszatérjen az államfői székbe.

A kemény hideg dacára rekordszámú tüntető gyűlt össze a választási csalások elleni tiltakozás jegyében tartott demonstráción, amely a két héttel ezelőtti megmozduláshoz hasonlóan az ellenzék követeléseit tartalmazó nyilatkozat elfogadásával ért véget.

A fehér szalagot viselő elégedetlenkedők a december 3-án tartott parlamenti választás eredményeinek megsemmisítését és előrehozott választások kiírását, a központi választási bizottság vezetőjének, Vlagyimir Csurovnak a menesztését, az összes ellenzéki párt bejegyzését, a pártokról és a választásokról szóló új, demokratikus törvény elfogadását, valamint a politikai elítéltek szabadon bocsátását követelték.

A rendőrség becslése szerint mintegy 29 ezren vettek részt a Szaharov sugárúton rendezett megmozduláson, ellenzéki források szerint azonban 120 ezren mentek el tiltakozni. A rendfenntartók fémkerítések közé szorították a résztvevőket, a levegőben pedig helikopter körözött. Az emberek egy része azt kiabálta, hogy a kormányfő, Vlagyimir Putyin nélküli Oroszországot szeretne. Mások pedig azt skandálták, hogy az ország szabad lesz, a választás pedig bohózat volt.

Vidéken kevesen voltak

Oroszország más városaiban is tartottak tiltakozó megmozdulásokat, ám jóval kevesebb embert tudtak mozgósítani. Még Szentpéterváron is összesen valamivel több mint két és félezren tüntettek, a többi helyen - például Habarovszk, Krasznojarszk, Tomszk, Novoszibirszk, Gorno-Altajszk, Barnaul, Jekatyerinburg, Cseljabinszk, Majkop, Szamara, Nyizsnyij Novgorod, Brjanszk, Arhangelszk városokban - húsz és kétezer között volt a demonstrálók száma. Rendbontás sehol nem történt. 
Az ellenzék úgy véli, hogy tömeges csalások történtek a december 4-én megtartott választásokon, amelyen a kormányzó Egységes Oroszország nyert, de kétharmados többsége elapadt. Az elsősorban az internetes közösségi oldalakon szerveződő tüntetések a legkülönbözőbb irányultságú embereket állították közös platformra: a tisztességes választásokért jelszó alatt nacionalisták, szélsőbaloldaliak, anarchisták, liberálisok, környezetvédők, civil szervezetek, városi fiatalok és ismert politikusok, a kulturális és társadalmi élet jeles figurái is jól megférnek.

Alekszej Kudrin, aki tíz évig vezette a pénzügyminisztériumot, s szeptemberben menesztették a tárca éléről, a moszkvai demonstráción azt hangoztatta, hogy előrehozott választásokat kell tartani az országban, új választási törvényeket kell elfogadni, és bíróság elé állítani a történtek felelőseit. Arról is beszélt, hogy a politikai rendszert, az egész országot nyugodt körülmények között, erőszakmentesen kell megváltoztatni. "Dinamikusan, de nem forradalom útján" - tette hozzá az egykori miniszter.

Az államfő tanácsa is

Borisz Nyemcov ismert orosz ellenzéki vezető arról beszélt, hogy nincs bizalma Putyin iránt. Arra szólította fel a tüntetőket, hogy a jövő hónapban ismét gyűljenek össze, hogy az általuk javasolt változtatásokat törvénybe foglalják. Azt is mondta, hogy Putyin megbuktatása érdekében az emberek vegyenek részt a jövő márciusban tartandó elnökválasztáson. "Egy tolvaj nem maradhat a Kremlben" - fogalmazott.

Az államfő mellett működő emberi jogi tanács is csatlakozott a tiltakozókhoz. A tanácsadó testület, amelynek ajánlásait gyakran figyelmen kívül hagyják Oroszország vezetői, ugyancsak az előrehozott választások kiírása mellett érvelt, tekintettel a csalásokra, és emellett javasolta Csurov leváltását is.

Dmitrij Medvegyev elnök korábban azt ígérte, hogy átalakítják a választási rendszert. Az ellenzék azonban elutasította a békülékeny kezdeményezéseket, mondván, hogy Medvegyev és Vlagyimir Putyin miniszterelnök figyelmen kívül hagyta legfontosabb követelésüket, azaz az új választások megtartását.

Putyin 2000 és 2008 között töltötte be az államfői tisztséget, és a jövő márciusi elnökválasztás eredményeként, jelen állás szerint, várhatóan visszatér erre posztra. Ellenzéke alapvetően továbbra is megosztott, nincs olyan személyiség, aki mögött képesek lennének egységesen felsorakozni. Ugyanakkor egyre többen kételkednek abban, hogy Putyin már az első fordulóban győzhet.

Putyin népszerűsége jelentősen csökkent azóta, hogy szeptemberben bejelentette azt a tervet, miszerint a márciusi elnökválasztás után helyet cserélnek Medvegyevvel. Sok orosz véli úgy, hogy ez a demokrácia iránti tiszteletlenségről tanúskodik. Miközben sokan továbbra is elismerik Putyint azért, mert helyreállította a rendet a Szovjetunió összeomlását követő káosz után, sokan attól félnek, hogy politikai és gazdasági stagnálást hoz magával újabb államfői megbízatása.