Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A mise alatt robbantottak Nigériában

2011.12.25. 10:15 Módosítva: 2011-12-25 15:39:39

Legalább huszonnyolcan meghaltak két nigériai templomnál elkövetett robbantásban. Először egy katolikus templomban Nigéria fővárosának közelében Madallában történt robbanás, itt 27-en vesztették életüket, sokan megsebesültek. Nem sokkal később egy másik robbanás is történt Jos városának egyik templomában, legalább egy ember életét vesztette.

Yobe tartományban három másik robbantás is történt, ezek egyike szintén egy templom ellen irányult, a másik két merényletet pedig a biztonsági erők ellen követték el. Az iszlamista Boko Haram szekta vállalta a merényletek elkövetését.

Nigéria északi részén két napja robbantak ki véres összecsapások a biztonsági erők és a mozgalom tagjai között. A harcokban a Reuters szerint már legalább 68-an meghaltak. A katonák a Boko Haram nevű mozgalom legalább ötven tagjával végeztek Damaturu városában.

Egyelőre nem tudni, hogy a robbanás a fővárosban összefüggésbe hozható-e a harcokkal. Korábban a Boko Haram vállalta magára az ENSZ abujai képviselete ellen augusztusban elkövetett, 24 áldozatot követelő merényletet.

Nigéria déli részén a katolikusok, az északin a muzulmánok vannak többségben. A Boko Haram az iszlám törvénykezést az ország egészére kiterjesztené.

A Vatikán a vak és képtelen gyűlölet jeleként ítélte el a vasárnap templomok ellen elkövetett nigériai merényleteket.