Szabolcs
20 °C
35 °C

Mentősáv lesz januártól az osztrák sztrádán

2011.12.25. 09:27

Az osztrák autópályákon és autóutakon januártól kötelező lesz torlódás esetén mentősávot kialakítaniuk az autósoknak, hogy biztosítsák a mentőautók gyors helyszínre érkezését. A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása értelmében a mentősáv kialakításához kétsávos út esetén a belső sávban balra, a külsőben jobbra kell félrehúzódniuk az autósoknak. Három- vagy többsávos autópályán és autóúton a legbelső és az attól jobbra eső kocsisor között kell a szabad területet kialakítani. Ennek érdekében a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra félrehúzódva kell szabad elhaladást biztosítaniuk az autósoknak a mentők és a tűzoltók számára. Ha szükséges, a jobbra lehúzódók a leállósávot is igénybe vehetik.

Az osztrák közlekedési minisztérium szerint a mentősáv átlagosan négy perccel rövidíti meg a mentés időtartamát, így akár negyven százalékkal is javíthatja a balesetet szenvedettek túlélési esélyeit. Eddig leginkább a leállósávban közelítették meg a mentőszolgálatok a balesetek helyszínét, de ez sokszor balesetveszélyes volt. Az osztrák autópálya-kezelő vállalat (ASFINAG) rádiós és televíziós kampányt indított, emellett plakátokon és az autópályák információs tábláin is figyelmeztet az új szabályra. Az osztrák autóklub a tagok mellett külföldi partnerei figyelmét is felhívta az előírásra.

A módosítások értelmében 2200 euró bírsággal sújtható, aki akadályozza az osztrák mentőszolgálatok járműveit. Németországban, Svájcban, Csehországban és Szlovéniában már korábban bevezették a mentősávot.