Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Nem figyeltek Kim Dzsongilra a világ kémei

2011.12.25. 09:45

Mihail Fradkov orosz kémfőnök szerint a világ felderítései „elaludták” az észak-koreai vezető halálát, ő is csak a sajtóból értesült Kim Dzsongil múlt heti haláláról, mondta vasárnap az orosz állami tévé Vesztyi című hírműsorának. Fradkov nem tart attól, hogy kiéleződne a helyzet a Koreai-félszigeten azzal, hogy az ország vezetését Kim Dzsongun, az észak-koreai diktátor legkisebb fia veszi át.

Bár az orosz kémfőnök szerint fennáll a határprovokációk lehetősége is, ezek nem jelentenek komoly fenyegetést: „Az egész régiót a mélybe taszítanák, ezért alighanem erre nem kerítenek sort. A koreai vezetés ma nem érdekelt ebben.” Fradkov véleménye szerint „Kim Dzsongunnak a tapasztalatlansága miatt az elején még nehéz lesz az ország vezetése, lesz aki segít neki, de az országban vannak tapasztalt vezetők, akik megtalálják a konszenzust Észak-Korea politikai vezetői, hatalmi struktúrái között”.

Fradkov értékelése szerint az orosz-észak-koreai kapcsolatok politikai és diplomáciai szinten is egyáltalában nem rosszak, ideértve a titkosszolgálatok együttműködését is, ami kiterjed az információcserére a térség stabilitásának megőrzésben érdekelt országokkal.