Alfréd
-2 °C
2 °C

A pápa békét akar Izraelben és Irakban is

2011.12.25. 14:11
000 Par6741026
Fotó: Tiziana Fabi

A Szent Péter bazilika központi lodzsájáról délben mondott beszéde után XVI. Benedek 65 nyelven adta hírül Jézus születését és karácsonyi Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és az egész világra.

A Szent Péter terén a szentszéki sajtóközpont adatai szerint több tízezer olasz és külföldi turista hallgatta a pápát. XVI. Benedek olasz nyelvű karácsonyi üzenetében a mai kor embere és isten kapcsolatáról beszélt. A pápa úgy fogalmazott, a Megváltó betlehemi születését az egyház minden kontinensen hírül adja „nemzetiségi, nyelvi és kulturális határok nélkül”, ahogyan minden korban megváltásért kiált az ember „aki érzi, hogy nem bír egyedül túljutni a nehézségeken és veszélyeken".

Az egyházfő kijelentette: az emberben és a történelemben mélyen gyökerező rossz nem más mint „a magunktól való cselekedni akarás öntelt büszkesége, az Istennel való versengés és az ő helyettesítése annak eldöntésében, mi a jó és a rossz, uralkodva élet és halál felett”.

Beszéde második részében a pápa azokhoz fordult, akik a világ különböző részein „rendkívül nehéz helyzetben élnek”. Elsőként az Afrika szarván élőket említette, akiknél az éhínséget a stabilitás örök hiánya súlyosbítja. A nemzetközi közösség segítségét szorgalmazta az innen érkező menekültek számára, „akik méltóságukban is kemény próbát szenvedtek el". XVI. Benedek vigaszt kért Délkelet-Ázsia népeinek, elsősorban a nemrég áradás sújtotta Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken.

A pápa az izraeliek és palesztinok közötti párbeszéd újraindítását bátorította, a Szíriában dúló erőszak befejezését sürgette, valamint teljes megbékélést és stabilitást szeretne Irakban és Afganisztánban, párbeszédet és együttműködést kért Burmában, politikai stabilitást az afrikai Nagy Tavak térségében és a polgárjogok védelmét Dél-Szudánban.

000 Par6741030
Fotó: Francesco Sforza

Beszéde után a pápa az idén is hatvanöt nyelven adta hírül Jézus születését, először olaszul, a világnyelveken, majd végig az európai, afrikai, ázsiai nyelveken, legvégül latinul. A karácsonyi üdvözlet elhangzott héberül, arabul, kínaiul is, örmény, koreai, szuahéli, hindi, maori nyelven is és eszperantóul. A magyaroknak a pápa a 12. helyen kívánt áldott karácsonyt.

A latinul mondott Urbi et Orbi áldással lezárultak a XVI. Benedek pápa vezetett hetedik karácsony szertartásai. XVI. Benedek december 24-én este tíz órakor a Szent Péter bazilikában 30 bíborossal együtt mutatta be a karácsonyi szentmisét. Homíliájában a karácsony mai üzenetéről beszélt a világban békét, az emberekben hitet sürgetve.