Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Az ENSZ-től a Vatikánig mindenki elítélte a nigériai pokolgépes merényleteket

2011.12.26. 21:47
Világszerte elítélték azokat a pokolgépes támadásokat, amelyeket a Boko Haram nevű radikális muzulmán szekta követett el nigériai templomok ellen vasárnap.

Jay Carney, az amerikai elnök szóvivője hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy "az Egyesült Államok elítéli ezt az értelmetlen erőszakot", amely életek tragikus elvesztését okozta karácsony napján. Barack Obama szóvivője közölte: az amerikai hatóságok kapcsolatban állnak a nyugat-afrikai ország hatóságaival, amelyeknek segítséget ajánlottak fel annak érdekében, hogy bíróság elé állíthassák azokat, akik felelősek a támadások elkövetéséért.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár New Yorkban közzétett állásfoglalásában részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak és a nigériai népnek. A világszervezet első számú tisztségviselője követelte, hogy vessenek véget a vallási hovatartozás miatti erőszaknak Nigériában. A főtitkár szerint az erőszak alkalmazását semmivel sem lehet igazolni.

Elítélte a mintegy negyven ember halálát okozó nigériai merényleteket az Európai Unió is. Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn Brüsszelben közzétett nyilatkozatában kiemelte, hogy sokkolták és elszomorították a terrortámadásokról szóló hírek. "A legélesebben elítélem ezeket a támadásokat és a terrorizmus minden más formáját" - szögezte le. Az EU támogatja a nigériai hatóságokat a terrorizmus elleni harcban és azokban az erőfeszítéseiben, amelyek minden polgár, valamint az élethez való jog és a jogállamiság védelmét célozzák - hangsúlyozta Ashton.

A Vatikán szóvivője már vasárnap elítélte a támadásokat, a pápa pedig hétfőn emelt szót az erőszak ellen. XVI. Benedek hangsúlyozta: "Újból erőteljesen meg akarom ismételni, hogy az erőszak útja csupán fájdalomhoz, romboláshoz és halálhoz vezet. Mások tisztelete, a megbékélés és a szeretet az egyetlen út a békéhez." A pápa felszólított minden hívőt, hogy imádkozzon a nigériai keresztény áldozatokért.

A mintegy 150 milliós lakosságú Nigéria déli részén főképpen keresztények, míg északon muzulmánok élnek. A templomok elleni támadások előtt is rendkívül feszült volt a helyzet az ország északkeleti vidékén, ahol a kormányerők és a Boko Haram szekta közötti harcokban csütörtök óta több mint száz embert öltek meg, köztük a szekta ötven tagját. A nigériai rendőrségi ügyek minisztere hétfőn bejelentette, hogy a templomok környékén fokozzák a biztonsági erők jelenlétét.