Krisztina
19 °C
25 °C

Robbantás az iraki belügyminisztériumnál

2011.12.26. 08:38 Módosítva: 2011.12.26. 09:47

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfő reggel Bagdadban a belügyminisztérium épületénél, a merényletben az al-Dzsazíra szerint meghalt négy rendőr és legalább harmincan megsebesültek.

A támadó a belügyminisztérium épülete előtti biztonsági kordonnak hajtott neki robbanóanyaggal megrakott autójával. A minisztérium egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője szerint a támadó kihasználta azt a pillanatot, amikor az őrök karbantartási munkákra érkező villanyszerelőket engedtek be a főkapun, és ő is behajtott a minisztérium területére.

Legutóbb múlt csütörtökön rázták meg robbantások Bagdadot, akkor legalább 72 ember halt meg. Ez volt az első merényletsorozat az amerikai erők minapi kivonulása óta. A katonák távozását követően Irakban azonnal belpolitikai válság tört ki, amelynek középpontjában a síiták vezette kormánynak és szunnita ellenzékének az ellentéte áll.

A síita Núri al-Máliki kormányfő kezdeményezésére egy hete elfogatási parancsot adtak ki a szunnita alelnök, Tarek al-Hasemi ellen, akit merényletek pénzelésével vádolnak, Máliki egyúttal saját szunnita helyettesének, Szaleh Mutlaknak a menesztését követelte a parlamenttől. A szunnita Irakíja Tömb 82 képviselője a kialakult helyzet miatt a kormány és a parlament bojkottálása mellett döntött, Máliki viszont azzal fenyegette meg a pártot, hogy kilenc miniszterét felmenti, ha fenntartja döntését.

Többen attól tartanak, hogy ezekkel a lépésekkel az ország a szakadék szélére sodródik, és megismétlődhet a 2006-2007-es felekezeti háború.

Egy magas beosztású rendőrségi forrás szerint a lázadók azért vették célba a minisztériumot, hogy bosszút álljanak a miniszterelnök-helyettes Hasemi ellen kiadott letartóztatási parancsért. Maga Hasemi a félautonóm iraki Kurdisztánba utazott, ahol vélhetően nem adják ki őt azonnal a központi kormány hatóságainak.