Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Áprilisban tartják a görög választásokat

2011.12.27. 23:50
Április végén rendezik meg az előre hozott parlamenti választásokat Görögországban - jelentette be Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszter.

Venizelosz a Lukasz Papademosz technokrata miniszterelnök vezette egységkormány egyik pártja, a görög szocialista párt (PASZOK) ülésén jelentette be a választások időpontját. Hozzátette, hogy Görögország sorsa a jövő hónapban, az államadósság refinanszírozásával kapcsolatos tárgyalásokon dől majd el.

Görögországban novemberben alakult meg a pártonkívüli Papademosz, az Európai Központi Bank (EKB) korábbi alelnöke által vezetett válságkezelő kormány, amelynek mandátuma az Európai Unióban október 26-án elfogadott válságterv végrehajtására szól. Athén ezért cserébe hozzájutna egy második, 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomaghoz. E nélkül Görögország az államcsőd mellett azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt EU-tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját.

A kabinetben az előző kormányt vezető PASZOK mellett részt vesz az ellenzékből érkezett konzervatív Új Demokrácia párt, valamint - a katonai junta 1974-es bukása óta először - egy szélsőjobboldali erő.

A pártok népszerűségi listáját vezető Új Demokrácia mindeddig ragaszkodott ahhoz, hogy már februárban tartsák meg az előre hozott választásokat. A párt szóvivője ezt az álláspontot kedden enyhítette, úgy véli, hogy az április 15-re eső ortodox húsvét előtt kellene megrendezni a voksolást.

Januárban Görögországba látogat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége, hogy ellenőrizze, Athén hogyan teljesítette a 2010-es első mentőcsomaghoz szabott feltételeket.