Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Kim Dzsongunnal is találkozott a déli delegáció

2011.12.27. 15:03

Kim Dzsong Unnal, Észak-Korea új vezetőjével és a phenjani parlament elnökével is találkozott az Észak-Koreában járt dél-koreai delegáció, mondták el a küldöttség tagjai hazaérkezésük után kedden.

Ri Hi Ho, Kim Dedzsung néhai dél-koreai elnök özvegye és Hjun Dzsungeun, a Hyundai csoport elnöknője két napot töltött Phenjanban, ahol lerótták kegyeletüket az ország december 17-én elhunyt vezetője, Kim Dzsongil emléke előtt. Hjun elmondta, Kim Dzsongunnal csak röviden tudtak beszélni. Kim Jongnam, az északi-koreai parlament elnöke a két Korea-közi csúcstalálkozó fontosságát hangsúlyozta, utalva a kapcsolatok javításának szükségességére. A delegáció beszámolója szerint az északi vezetők köszönetet mondtak látogatásukért.

Ju Vuik dél-koreai egyesítési miniszter is annak a reményének adott hangot kedden, hogy a látogatás hozzájárulhat a két Korea viszonyának javulásához. Ju bizakodása ellenére Szöul nem küldött hivatalos delegációt Észak-Koreába Kim Dzsongil halála után, a magánlátogatást pedig csak Rinek és Hjunnak engedélyezte.

Von Szei Hun, a dél-koreai hírszerzés vezetője ezzel egy időben arról számolt be, hogy értesülései szerint Phenjan a korábbi, Kim Dzsongil vezetése alatti keményvonalas politikáját fogja folytatni. A korábbi irány folytatására utal a Kim Dzsongunt övező propagandaoffenzíva is. Déli beszámolók szerint az észak-koreai média hatalmas kampányba kezdett „a párt, az állam és a hadsereg bölcs vezetőjeként" jellemzett fiatalabb Kim hatalmának megszilárdításáért.  • Vennék
  • Hírek