Eleonóra
-1 °C
2 °C

Times: A függetlenségpárti skót miniszterelnök az év britje

2011.12.27. 20:02

Alex Salmondnak, Skócia kormányfőjének adományozta Az év britje címét a Times, habár az általa vezetett párt politikai programjának sarkalatos eleme Skócia függetlenségének elnyerése.

Alex Salmond
Alex Salmond
Fotó: Jonathan Mitchell

A tekintélyes konzervatív brit napilap a cím odaítélésének indoklásában figyelemreméltó teljesítménynek nevezte, hogy Salmond a májusi tartományi választásokon a Skót Nemzeti Pártot (SNP) abszolút többséget eredményező győzelemre vezette.

A Times is elismeri, hogy ezzel immár elérhetővé vált a skót függetlenség, és azt is, hogy ironikusnak tűnhet a cím odaítélése olyasvalakinek, aki „nem is hisz Nagy-Britannia ideájában". A lap állítása szerint ugyanakkor örül, ha azt látja, hogy a politikába erőteljes regionális politikusok lehelnek életet. A Times szerint Salmond „merészségére" vall, hogy a világgazdasági válság kellős közepén is hisz a független Skócia életképességében.

A lap nem hallgatja el ugyanakkor azt a véleményét sem, hogy a skót függetlenség gazdasági megalapozottságát alátámasztó érvrendszer vázlatos, és a számítások legtöbbje azt mutatja, hogy Skóciának komoly bevételi hiánnyal és emiatt – legalábbis rövid távon – súlyos gazdasági feszültségekkel kellene számolnia elszakadás esetén.

A skót kormányt immár parlamenti többséggel a háta mögött vezető Alex Salmond mindazonáltal már a május 5-ei választások másnapján kijelentette, hogy pártja a következő négy évben ki akarja írni a helyi népszavazást Skócia függetlenségéről.

000 Par6253462
Fotó: Jonathan Mitchell

A brit sajtó értesülései szerint Skócia elszakadásának, és így Nagy-Britannia felbomlásának lehetősége II. Erzsébet királynőt is aggasztja, és a brit uralkodó egy magánjellegű megbeszélésen ezt állítólag jelezte is David Cameron brit miniszterelnöknek.

Salmond azonban rendszeresen biztosítja az udvart arról, hogy Skócia akkor sem szakítaná meg kapcsolatait a monarchiával, ha függetlenné válna Nagy-Britanniától. A skót kormányfő többször kijelentette például, hogy a független Skóciának is a brit uralkodó maradna az államfője.