Tízezres tömeg fogadta a megfigyelőket

2011.12.27. 22:24

Több tízezren tüntettek kedden Homszban, ahova megérkeztek az Arab Liga megfigyelői, akik azt ellenőrzik, hogy a szíriai kormány az elfogadott béketervnek megfelelően beszünteti-e az erőszakot a tüntetők ellen. Az ENSZ szerint több mint ötezer embert öltek meg a Bassár al-Aszad elnök uralma ellen márciusban kezdődött tüntetéseken.

Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatói tüntetnek a 2011. december 23-i terrortámadások ellen, Damaszkuszban.
Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatói tüntetnek a 2011. december 23-i terrortámadások ellen, Damaszkuszban.

A megfigyelők találkoztak Homsz tartomány vezetőjével, majd az elmúlt napokban leginkább támadott Baba Amr városrészbe mentek. Az ellenzéki aktivisták szerint közel háromszáz ember halt meg az elmúlt napokban, amikor a hadsereg tüzérséggel lőtte a lakónegyedeket. Itt a tüntetők nemzetközi védelmet kértek a megfigyelőktől.

Az ellenzéki aktivisták szerint a kormányerők a megfigyelők érkezése előtt vonták ki a tankokat a városból, ugyanakkor azokban a városrészekben, ahol nem jártak az Arab Liga képviselői, kedden is könnygázzal oszlatták a tüntetőket.

Az Arab Liga végül akár 200-300 megfigyelővel is jelen lehet majd Szíriában. A damaszkuszi vezetés azt ígérte, hogy teljesen szabad mozgást biztosít a megfigyelőknek, akiket ugyanakkor a biztonsági erők védenek majd.

Közben Hamában több szemtanú szerint a biztonsági erők tüzet nyitottak a főtéren tüntetőkre, és az ellenzék szerint összesen húszan haltak meg az erőszakban kedden a szíriai városokban.  • Tippek
  • Lakáshitel