Krisztina
18 °C
24 °C

Kínai munkások tüntetnek Dél-Koreában

2011.12.28. 10:30

Mintegy nyolcezer munkás tüntet a dél-koreai székhelyű LG Display gyártóegységében a kelet-kínai Nancsing (Nanjing) városában. A munkások év végi bérpótlékaik megkurtítása miatti elégedetlenségüknek adnak hangot a sztrájkkal, idén ugyanis a tavalyi három havi helyett csak egy hónapnyi bérnek megfelelő év végi juttatást kaptak.

Az amerikai China Labor Watch nem-kormányzati szervezet értesülései szerint a tüntetés hétfő óta tart, kiváltó oka az ott dolgozó kínai és dél-koreai munkásokkal való egyenlőtlen bánásmód. Előbbiek év végi juttatását ugyanis a vállalat egy havira csökkentette, utóbbiaknak ugyanakkor hathavi fizetésnek megfelelő kiegészítést adtak.

A cég vezetése a gyár bezárásával és a sztrájk vezetőinek bíróság elé állításával fenyegetett, a kínai munkások ennek ellenére kiálltak a tüntetés mellett, mely eddig erőszak nélkül zajlott. Egy, az interneten keringő videón mindössze azt lehet látni, hogy a munkások székeket dobálnak és ledöntik a gyár előtt felállított karácsonyfát.

Az esemény érinti a gyártást is, amit részben felfüggesztett a vállalat. A cég vezetése jelenleg a nancsingi városi kormányzattal együtt tárgyal a rendezés lehetőségeiről, a vállalat későbbre ígérte közlemény kiadását.