Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megsérült egy magyar bányász Spanyolországban

2011.12.29. 10:08 Módosítva: 2011-12-29 11:06:56

Súlyos munkabalesetet, arcsérülést szenvedett szerdán Spanyolországban egy magyar bányacég munkatársa – írja a Diario de León.

A 36 éves férfi sérülésének pontos okát a hatóságok még vizsgálják, az orvosi vizsgálat első eredménye ugyanakkor arra utal, hogy berobbant a fejtés megindításához használt lőpor.

A bányászt a magyar cég spanyol fővállalkozója, a Hullera Vasco Leonesa üzemorvosa részesítette elsősegélyben a León város közelében lévő bányában, majd helikopterrel egy leóni kórházba szállították, csütörtökre virradó éjjel pedig Valladolid város kórházába vitték át, hogy szemműtétet hajtsanak végre.

Tóth Vilmos tiszteletbeli konzul megerősítette a lapértesülést, miszerint a bányász nincs közvetlen életveszélyben, az éjszakai operáció eredményéről azonban még nem nyilatkoztak az orvosok.

A konzul tájékoztatása szerint a körzetben több mint kétszáz magyar bányász dolgozik.

A férfit a 2M Mecsek Marketing Kft nevű pécsi cég spanyol leányvállalata alkalmazta. Santa Lucía de Gordón település Emilio del Valle nevű bányájának egy részét 2005 óta magyar bányászok művelik, a 2M szervezésében.

A radioleon.com szerint a baleset egy rutinműveletnek számító, ellenőrzött robbantás közben történt, a kitermelendő szénréteg kiszabadítása közben. A kirepülő széndarabok közül több is eltalálta a magyar vendégmunkás fejét.